Vesti

BMW i Porsche predstavili demo verziju brzog punjača

BMW i Porshe
1.77KPregleda

Kompanije BMW i Porsche su predstavile demo verziju punjača uz pomoć kojeg se baterija za domet od 100 kilometara može napuniti za tri minuta.

BMW i Porshe

Domet električnih vozila, odnosno broj kilometara koji oni mogu da pređu sa jednim punjenjem je ranije bio veliki problem. Međutim, moderni električni automobili imaju veće i snažnije litijum-jonske baterije zahvaljujući kojima sa jednim punjenjem pređu i preko 320 kilometara. Ipak, iako je problem dometa rešen, i dalje problem predstavlja predugo trajanje ponovnog punjenja baterija.

Proizvođači širom sveta rade na tom problemu, a sada su BMW i Porsche predstavili svoj novi „FastCharge“ sistem brzog punjenja. Ovaj sistem je kreiran uz pomoć investicije od 7,8 miliona evra koju je dalo ministarstvo saobraćaja i digitalne infrastrukture Nemačke. Zahvaljujući toj investiciji je u gradu Jetingen-Šepah napravljena stanica za punjenje koja ima izlaznu snagu od 450 kW.

Velika izlazna snaga stanice za punjenje omogućava brzo punjenje za električna vozila. Naime, Porshe je primetio da je jedan od njegovih prototip modela došao do kapaciteta punjenja od 400 kW. To znači da je ovaj model za manje od tri minuta dobio dovoljno „soka“ da pređe 100 kilometara.

BMW i Porshe

Predstavnici Porsche-a su naveli i da ovaj novi „FastCharge“ sistem ima od 3 do 9 puta veći kapacitet nego trenutne DC brze stanice za punjenje. To znači da vozači mogu nakratko stati i napuniti svoje vozilo za samo par minuta.

BMW je sa sobom poveo jedan od i3 modela koji ima bateriju kapaicteta 57 kWh. Zahvaljujući novom punjaču baterija ovog modela se napunila do 80% za samo 15 minuta. Da napomenemo i da je baterija bila svega na 10%.

Ova stanica za punjenje će biti besplatna.

Pročitajte i: BMW objavio detalje o svojoj novoj platformi

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery