Vesti

FCA podmićivao sindikalce GM?

1.15KPregleda

Afera navodnog podmićivanja sindikalista General Motorsa od strane bivšeg a sada pokojnog direktora FCA Serđa Markionea dobija na zamahu!

Naime, GM je u novembru prošle godine tužio FCA sa tvrdnjom da je svesno podmićivao zvaničnike Ujedinjenog sindikata radnika automobilske industrije da u GM-u zahtevaju veće plate da bi primorao GM da se spoji sa manjom firmom FCA.

Two white jigsaw pieces

Tužba GM-a protiv konkurenta iz Detroita je bez presedana. U njoj se navodi da je FCA bio umešan u reketiranje plativši milione dolara mita sindikalcima da se izbore za tri kolektivna ugovora nepovoljna za GM. GM navodi da je FCA korumpirao pregovarače 2009, 2011. i 2015. godine, da bi stekao prednosti u odnosu na GM. Ti navodi potiču iz dugogodišnje federalne istrage vlasti SAD o podmićivanju FCA usmerenom na sindikalne službenike putem centra za obuku sindikalaca u šta su umešani najviši zvaničnici sindikata. Deset osoba je optuženo u istrazi, a osam je priznalo krivicu, uključujući udovicu potpredsednika sindikata. Tri osobe koje su radile u FCA su osuđene.

Ali, GM mora da dokaže da je FCA reketirao s namerom da preuzme upravljanje sindikatom i da je to nanelo štetu GM-u. Nije dovoljna samo tvrdnja GM-a da je kompanija FCA nastojala da podmićivanjem navede sindikalce kako da postupe.

GM je takođe optužio izvršnog direktora FCA Serđa Markionea koji je umro prošle godine, za odobravanje mita većeg od 1,5 miliona dolara sindikalnim zvaničnicima. Zahtevi sindikata za veće plate bili su smišljeni da bi primorali GM da se spoji sa FCA koji je odbio ponudu Markionea za to, navodi GM u tužbi, što FCA odbija kao nedokazano.

Zakonska procedura uz dostavljanje dodatnih podnesaka dveju kompanija trajaće nekoliko meseci pre nego što sudija odluči o sudbini tužbe.

Dok stvari ne budu jasnije proteći će puno vremena, zato pogledajte test prvog modela koji je nastao u „braku“ FCA i GM

 

Izvor: Beta

Foto: arhiva

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery