Vesti

Predsednik FCA grupacije obećava benefite za Nissan i Mitsubishi ako zaista dođe do spajanja sa kompanijom Renault!

Da li ćemo dobiti novog automobilskog giganta?

Predsednik FCA grupacije Džon Elkan
1.49KPregleda

Džon Elkan, predsednik FCA grupacije, rekao je “ima ogromno poštovanje prema kompanijama Nissan i Mitsubishi”. On je dodao da će, ako do spajanja sa kompanijom Renualt zaista dođe, svi proizvođači automobila koji su uključeni u taj proces, imati velike benefite.

Predsednik FCA grupacije Džon Elkan

“Naš predlog za spajanje sa kompanijom Renault stvara mesta za potencijalnu saradnju sa sva tri respektabilna proizvođača automobila iz Alijanse. Mislim da bismo svi izvukli koristi iz toga, pogotovo u ovim promenama u autoindustriji”, rekao je Elkan u jednom intervjuu.

“Poslovanjem sa kompanijom Renault, koje bi bilo u korist obe kompanije, prihvatili bismo i Nissan i Mitsubishi kao cenjene i poštovane partnere”, dodao je on.

Naime, FCA grupacija je zvanično predložila kompaniji Renault spajanje u odnosu 50:50. Takođe, odlučeno je koje su to oblasti za koje obe kompanije imaju zajedničko interesovanje. Potencijalno spajanje bi kreiralo novog automobilskog giganta. Taj gigant bi godišnje prodavao oko 8,7 miliona vozila širom sveta.

Predsednik FCA grupacije Džon Elkan

Po ovom predlogu FCA grupacije, Nissan bi dobio samo jedno mesto u bordu od 11 članova. Time bi se svakako promenila dinamika poslovanja japanskog proizvođača, smatraju pojedini analitičari. Podsetimo, Nissan je ranije odbio ponudu kompanije Renualt da se ojačaju odnosi u Alijansi.

Međutim, Nissan bi trebalo da ima pravo glasa kada je u pitanju spajanje kompanije Renault i FCA grupacije. Ipak, pretpostavlja se da uloga kompanije Nissan neće biti toliko jaka kao do sada, ako do spajanja zaista dođe. Naravno, to ne ide u korist ni Nissan-u ni Renualt-u. Naime, Nissan ima jako veliki uticaj na kineskom tržištu, koje je ujedno i najveće tržište autmobila na svetu.

Renault je vlasnik 43,4% akcija Nissan-a, dok Nissan ima udeo od 15% u kompaniji Renault. Upravo zbog toga francuski proizvođač drži sve konce u svojim rukama. Nissan je vlasnik 34% akcija kompanije Mitsubishi.

Predsednik FCA grupacije Džon Elkan

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery