AktuelnoVesti

EU kaznila BMW i VW zbog dogovaranja s Daimlerom

3.61KPregleda

Evropska komisija je kaznila VW grupu i BMW s 875 miliona evra (ukupno) zbog kršenja antimonopolske regulative u dogovoru s Daimlerom. Naime, nemački proizvođači su ograničavali korišćenje tehnologije za tretman izduvnih gasova.

 

Komisija je saopštila da su ove tri firme pre deset godina održavale sastanke u vezi s upotrebom tehnologije selektivne katalitičke redukcije (SCR), odnosno ubrizgavanja AdBlue tečnosti koja služi za smanjenje nivoa azotnih oksida u izduvnih gasovima dizel vozila.

 

Po komisiji, tri nemačke kompanije su se dogovarale više od pet godina između 2009. i 2014., da bi izbegle takmičenje u uvođenju tehnologije koja bi regulisala emisiju čak i preko zahteva EU.

 

Dogovori su uključili predstavnike iz Volkswagena, Porschea, Audija, BMW-a i Mercedes-Benza. Međutim, zbog kršenja antimonopolskih zakona, VW grupa će morati da plati kaznu od 502 miliona evra a BMW 373 miliona.

 

Daimler nije kažnjen od strane komisije, budući da mu je dat imunitet zbog otkrivanja postojanja ovog kartela. Da to nije bio slučaj, štutgartski gigant bi bio kažnjen sa 727 miliona evra.

 

Šta je komisija ustanovila?

 

Istraga komisije je utvrdila da su kompanije postigle dogovor o veličini AdBlue rezervoara i prosečne potrošnje ove tečnosti, što je ostvareno podelom komercijalno osetljivih informacija. U prevodu, to je značilo da su ove tri firme znale da neće morati da se takmiče u vezi s dotičnom tehnologijom u budućnosti, što je ujedno podrazumevalo smanjenu potrebu za razvijanjem sistema u oblastima koje su bile relevantne za kupce, ali se time kršila regulativa Evropske ekonomske oblasti.

 

Šefica evropskog antimonopolskog tela, Margret Vestager, rekla je: „Ovo je prvi put da je komisija ustanovila da kooperacija u vezi s tehničkim elementima, suprotno dogovoru o utvrđivanju cena i podeli tržišta, predstavlja kartelsko ponašanje. Sve kompanije su priznale svoje učešće u kartelu i složile se da reše slučaj.

 

Svake godine, milioni novih dizel vozila, vrednih milijarde evra, prodaju se u Evropi. Mnogo više ih je već u upotrebi. Ne samo korisnici ovih automobila, već svi građani, moraju biti u situaciji da veruju da se proizvođači automobila takmiče jedni s drugim u cilju redukovanja štetne emisije gasova koje proizvode njihova vozila. Međutim, ove kompanije nisu ispunile očekivanja.“

 

Odgovor kompanija

 

U svom saopštenju, BMW je naglasio da je Evropka komisija „povukla veći deo optužbi za kršenje antimonopolskih zakona“, rekavši da je odlučio da se složi s poravnanjem i dovede proceduru do kraja.

 

BMW je takođe istakao da je istraga komisije bila bazirana isključivo na zakonu o konkurenciji, kao i da nije pronašla dokaze da su kompanije koristile takozvane „poništavajuće uređaje“ uz pomoć kojih se manipuliše na emisionim testiranjima.

 

Bavarska kompanija je dodala: „Za razliku od nekih konkurenata, BMW grupa nikada nije razmatrala korišćenje nelegalne kontrole emisije.“

 

U saopštenju datom za Rojters, Volkswagen je rekao da razmatra ulaganje žalbe: „Komisija ulazi na novu pravosudnu teritoriju, jer po prvi put tehničku saradnju tretira kao kršenje antimonopolskih zakona.“

 

Vrele Gume

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery