AktuelnoOnline plusTurizam

Escape Vista, najlepša pokretna kućica na svetu (VIDEO I GALERIJA)

2.81KPregleda

Minimalizam nije za svakoga, kao ni život u malom prostoru. Međutim, oni za koje je ovakav životni stil postao prihvatljiv, ne bi ga menjali ni za šta na svetu.

 

Pokret „malih kuća“ je počeo da hvata zamah ranih 2000-ih, što ne znači da ih nije bilo i ranije. Pre više od tri decenije, Džordž Dobrovolski osnovao je Escape Tiny Homes, koja je danas jedna od najuspešnijih kompanija u ovom domenu u Severnoj Americi.

 

 

Vista je perjanica Escapea i verovatno jedan od najpopularnijih modela. Reč je o definiciji malog doma (jer je zaista minijaturan) u kojem je sve malo, ali u isto vreme komforno i elegantno. Spavanje je obezbeđeno za samo dve osobe, a za razliku od većine minijaturnih domova, ovaj je u jednom nivou, tako da nema potkrovlja niti površine zauzete stepenicama. Ipak, i dalje može da funkcioniše kao stalan prostor za stanovanje.

 

 

Escape Vista je predstavljena početkom 2016. i od tada je iznedrila nekoliko „restilizacija“ i modela, od većih do manjih, za različite finansijske mogućnosti kupaca. Ostala je izuzetno popularna, s tim što i dalje ispunjava etiketu koju joj je časobis Forbes „zalepio“ svojevremeno: „najlepši mali dom na svetu“.

 

Stvar je u tome što se čini da ne možete pronaći savršenu sivu zonu kompromisa kada su u pitanju ove „kućice“. Ako želite više prostora, one postaju prevelike, što znači da su skuplje i manje mobilne. Ako odaberete manju da biste češće išli na put i smanjili troškove, to podrazumeva znatno skučeniji prostor.

 

Vista je u stanju da pređe tu tanku liniju i napravi kompromis. Mala je, ali ne odaje takav osećaj, zahvaljujući zastaklenim površinama i minimalističkom, čistom stilu, čak uspevajući da se istakne kao elegantna alternativa. Sve kuće Escapea inspirisane su radom arhitekte Frenka Lojda Rajta, ali Vista takođe preuzima direktne detalje iz kultne kuće Farnsworth, koju je dizajnirao i izgradio Ludvig Mis van der Roe između 1945. i 1951. godine u Plejnu (Ilionis). Bilo je potrebno više od 100 dizajna i iteracija da bi se na kraju sve uradilo kako treba.

 

 

„Otvorite prostor i otvorite se svetu“, rekao je Dobrovolski za Forbes 2016. „Prešli smo s našom kućom preko 96.560 kilometara i još uvek nismo imali problema s prozorima. Naši prozori su Energy Star, Lov-E, punjeni argonom. Što se tiče izolacije, koristimo penu sa zatvorenim ćelijama. Ona je fantastična i neverovatna je za zaptivanje i zaštitu od prodora vazduha. Takođe je odlična za učvršćivanje i jačanje kućice i u isto vreme ekstremno lagana.”

 

Spoljašnjost je obložena prozirnim kedrovim oblogama i metalnim ukrasima, dok je unutrašnjost od punog drveta i drvenih laminata u prirodnim bojama. Završna obrada i panoramski prozori pomažu da prostor deluje prozračno. Na kraju krajeva, kada stalno gledate napolje, jedva da imate vremena da primetite koliko je mala unutrašnjost, zar ne?

 

 

Počivajući na prilagođenoj Escape čeličnoj prikolici nosivosti 2.721 kilogram,  Vista je dimenzija 6,1 x 2,6 x 2,9 metara) i nudi životni prostor od 14,8 kvadratnih metara. Definitivno nije najmanja mala kuća, ali je i dalje prilično minijaturna. Unutra, dobijate kancelarijski odeljak dnevne sobe koji takođe služi kao trpezarija, čineći u osnovi kvadratni pod sa stolom na rasklapanje.

 

Pored njega je kuhinja, koja je neverovatno prostrana i preliva se u spavaću sobu s dodatnom ostavom. Tu je i frižider s ugrađenim zamrzivačem, duboki sudoper, šporet s dva gorionika i obilje prostora na pultu. Na zidovima se nalaze ormar i dodatni prostor za odlaganje, dok prozorske police nude istu funkcionalnost bez kompromitovanja pogleda.

 

 

Na jednom kraju se nalazi spavaća soba, koja se sastoji od kreveta s integrisanom ostavom i skrivenog televizora, dok je drugi rezervisan za kupatilo. Ovde ćete naći regularnu tuš kabinu, maleni umivaonik za ruke i toalet, koji može biti kompostni ili Laveo (tip koji umotava otpad za lako odlaganje bez mirisa). Vista se može priključiti na električnu mrežu ili se može podesiti za produženi boravak van mreže, ako ste voljni da platite dodatno.

 

 

Predstavljena sa osnovnom cenom od nešto ispod 40.000 dolara, za Vistu sada treba izdvojiti 56.700 dolara pre opcija. Dakle, najbolje stvari u životu ipak imaju cenu.

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery