AktuelnoVesti

Elon Mask opet na sudu

1.19KPregleda

Novi sudski proces zbog lažnih tvitova

 

 

Danas je na Saveznom Sudu u San Francisku započeo još jedan veoma zanimljiv proces. Kao što možemo očekivati glavni optuženi je Elon Mask dok su tužioci grupa vlasnika deonica Tesle koji su zbog dva Maskova lažna tvita iz 2018. izgubili ogroman novac i sada ga terete za taj gubitak i zloupotrebu ovlašćenja predsednika kompanije Tesla. 

 

 

Naime, na suđenju će se utvrditi da li je tadašnji izvršni direktor Tesle, Elon Mask svesno prevario investitore tvrdeći u tvitovima od 7. avgusta 2018. da je obezbedio finansiranje od 72 milijarde dolara kako bi Tesla postala njegova privatna kompanija, da bi kasnije sve to još jednim tvitom i potvrdio da će ih kupiti po vrednosti od 420 američkih dolara za jednu vlasničku akciju.

 

 

Zahvaljujući ovim tvitovima cene akcija Tesle su otišle u nebo za vrlo kratko vreme da bi ubrzo kada se saznalo da je sve spin, pale debelo ispod vrednosti pre ove špekulacije.

 

 

Ovi tvitovi su privukli pažnju saveznog Regulatornog tela za hartije od vrednosti, koji su utvrdili špekulacije i na kraju se nagodili sa Maskom da prizna prekršaj i plati kaznu od 40 miliona dolara i da se povuče sa pozicije predsednika Tesle.

 

 

Mask će pred Sudom imati priliku da objasni zašto je tako delovao, budući da je već za sve okrivio Fond za javna ulaganja Saudijske Arabije sa kojima je navodno postigao dogovor o finansiranju, do kojeg nije došlo.

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery