AktuelnoOnline plusVesti

Mercedes CLA i CLA Shooting Brake

2.09KPregleda

Novi Mercedes-Benz CLA i CLA Shooting Brake

 

 

UKRATKO

 

• Novi dizajn prednjeg i zadnjeg dela

 

• LED High Performance farovi, komforna sedišta od ARTICO/tkanine, kožni volan i 10,25-inčni medija displej koji su već uključeni kao standard

 

• Nova MBUX generacija i opciono impresivno zvučno iskustvo uz Dolby Atmos

 

• Unapređeni paket pomoći vozaču i elektrifikovani pogonski sklop

 

 

DETALJNO

 

Uz brojne inovacije i unapređenu standardnu opremu, Mercedes-Benz jača poziciju modela CLA Coupe i CLA Shooting Brake kao trendsetera u segmentu kompaktnih vozila.

 

Novooblikovani prednji deo, revidirana rešetka hladnjaka sa šarom zvezda i novi zadnji difuzor izoštravaju sportski karakter. Ovome su dodata i modernizovana grafika u LED farovima visokih performansi, koji su prvi put deo standardne opeme, i LED zadnja svetla. Nove boje hiperplave (ekskluzivno za modele CLA) i spektralno plava, kao i tri dodatna dizajna felni u veličinama do 19 inča, proširuju izbor za individualizaciju. Standardno, novi modeli CLA Coupe i CLA Shooting Brake opremljeni su 17-inčnim aluminijumskim felnama sa pet krakova u vanadijum srebrnoj boji ili dizajnom sa pet krakova u crnoj boji visokog sjaja sa visokim sjajem.

 

 

 

Ekskluzivni enterijer sa high-tech izgledom, svežim bojama i novim ukrasnim elementima
Vrhunac unutrašnjosti je samostojeći dvostruki ekran. Sada uključuje 7-inčni i 10,25-inčni ekran kao standard. Opciono su dostupna dva displeja od 10,25 inča sa izgledom širokog ekrana. Upravljač trenutne generacije je standardno presvučen nappa kožom. Alternativno, multifunkcionalni sportski upravljač je po prvi put dostupan u ARTICO veštačkoj koži. Novi ukrasni elementi u tamnom karbonskom izgledu, braon drvo lipe sa otvorenim porama ili braon MICROCUT mikrovlakna (samo AMG linija) dodatno poboljšavaju unutrašnjost. Grejanje upravljača je takođe dostupno u AMG liniji po prvi put.

 

 

Udobna sedišta su takođe deo novog standarda visokog kvaliteta u CLA Coupe i CLA Shooting Brake modelima. Ona su standardno opremljena kombinacijom ARTICO veštačke kože i trodimenzionalno reljefne tkanine u crnoj boji. Takođe su opciono dostupni u modernoj sivoj boji žalfije. Linija opreme Progressive nudi tri unutrašnje boje: crnu, makijato bež i žalfija sivu. U AMG opremi, standardna presvlaka sedišta od ARTICO veštačke kože/mikrovlakana MICROCUT je sada dostupna i u bahia braon boji. Ukupno pet boja presvlake je dostupno u AMG liniji: crna, bahija braon, siva žalfija, titanijum siva biserna/crna i, po prvi put, crvena biber/crna.

 

 

Tekstilne presvlake komfornih sedišta sastoje se od 100% recikliranih materijala. U presvlaci sedišta ARTICO/MICROCUT, ova proporcija je 65% u sedištu i 85% u donjoj tkanini. Upotreba recikliranih materijala je važna mera na putu ka CO2-neutralnosti. Već krajem ove decenije, Mercedes-Benz ima za cilj da najmanje prepolovi CO2 emisiju po putničkom automobilu u novom voznom parku tokom čitavog životnog ciklusa u poređenju sa 2020 godinom. Od 2039. godine, flota putničkih i kombi vozila ima za cilj da bude CO2-neutralan u celom automobilskom lancu vrednosti.

 

 

Značajno unapređena oprema i pojednostavljena logika ponude
Mercedes-Benz je značajno unapredio standardnu opremu i još preciznije prilagodio logiku ponude specifičnim željama kupaca. Na primer, osnovna oprema dva nova CLA modela već uključuje Highbeam Assist, kameru za vožnju unazad i USB paket pored kožnog volana i LED prednjih farova. Od vozila opremljenih linijom opreme Progressive pa nadalje, kupci dobijaju i Parking paket i Mirror paket, kao i EASY-PACK vrata prtljažnika za CLA Shooting Brake.

 

 

Ostala funkcionalna oprema je objedinjena u pakete na osnovu stvarnog ponašanja kupaca. Što se tiče opsega dizajna kao što su boje, presvlake, ukrasi i točkovi, kupci mogu da konfigurišu vozila što je moguće individualnije.

 

 

 

Najnovija generacija MBUX i Burmester zvučnog sistema sa Dolby Atmos
CLA Coupe i CLA Shooting Brake imaju najnoviju generaciju MBUX sistema – sa novim dizajnom stilova prikaza na vozačkom ekranu: „Classic“ pruža sve relevantne informacije za vozača, „Sporty“ impresionira dinamičnim brojačem obrtaja, a „Discreet“ je ograničen na najbitnije stavke. Zajedno sa tri režima (Navigacija, Pomoć, Servis) i sedam svetova boja, ekran vozača i centralni ekran se mogu individualizovati prema željama vozača i situaciji. Centralni ekran nudi sve prethodne funkcije kao što su navigacija, mediji, telefon, vozilo itd. i njime se može lako upravljati putem ekrana osetljivog na dodir.

 

 

 

Revidirani telematski sistem impresionira novim dizajnom i poboljšanim performansama. Nova karakteristika je povezivanje sa pametnim telefonima preko Apple CarPlay ili Android Auto bez kablova bežičnim putem. Za proširenje povezivosti uređaja, CLA Coupe i CLA Shooting Brake imaju dodatni USB-C port i povećan kapacitet USB punjenja. Svi USB portovi su sada osvetljeni.

 

 

 

Aktivacijom onlajn usluga u aplikaciji Mercedes me, glasovni asistent „Hey Mercedes“ postaje još sposobniji za dijalog i učenje. Određene radnje se takođe mogu pokrenuti bez izgovaranja „Hej Mercedes“. MBUX glasovni asistent takođe može objasniti funkcije vozila. U početku dostupan u Nemačkoj, novi audio vodič za putovanja „Tourguide“ dodaje uzbudljivu funkciju putnim informacijama kao deo „MBUX Voice Assistant“ kompanije Mercedes me. Kada se da glasovna komanda „ Hey Mercedes, start Tourguide“, MBUX infotainment sistem čita zanimljive činjenice o interesantnim mestima duž rute. Sistem reaguje na oko 3.400 smeđih informativnih znakova duž nemačkih autoputeva.

 

 

U kombinaciji sa najnovijom MBUX generacijom, opcioni Burmestersurround zvučni sistem sada ima impresivno Dolby Atmos audio iskustvo. Daje muzici više prostora, jasnoće i dubine. Dolby Atmos omogućava da se diskretni audio elementi ili objekti postave u trodimenzionalno zvučno polje i prilagode svakom okruženju za reprodukciju.

 

 

Novi CLA modeli se takođe poboljšavaju u pogledu bezbednosti. Sa nadograđenim paketom pomoći vozaču, na primer, aktivni pomoćni sistem za održavanje trake sada mnogo komfornije vrši kontrolu pomoću aktivne kontrole upravljača. Sledeća generacija Parking paketa podržava uzdužno parkiranje i nudi vizuelizaciju od 360 stepeni za parkiranje uz pomoć kamere koristeći 3D slike.

 

 

 

 

Elektrifikovani i moćni pogoni
Benzinski motori su elektrifikovani i uključuju četvoro-cilindrične jedinice sa 7- ili 8-stepenim DCT automatskim menjačem kao standardom. Kao blagi hibridi, motori su opremljeni dodatnim napajanjem od 48-volti koje podržava agilnost pri pokretanju sa 10 kW više snage. Novi starter generator sa remenskim pogonom primetno poboljšava udobnost i iskustvo kupaca. Na primer, omogućava pokretanje SUS motora sa niskim nivoom vibracija i malo buke, kao i kretanje sa isključenim SUS motorom. Prilikom kočenja i ubrzanja, starter-generator aktivira rekuperaciju i tako napaja 12-voltnu mrežu u vozilu i 48-voltnu bateriju električnom energijom. Ovo može podržati motor sa unutrašnjim sagorevanjem tokom ubrzanja. Novi ECO Score 3.0 motiviše vozače da usvoje ponašanje za uštedu goriva kroz diferenciranu procenu različitih faza vožnje.

 

 

 

Više snage za plug-in hibride
Još jedan veliki korak čine novi CLA Coupe i CLA Shooting Brake modeli sa plug-in hibridnim pogonom (Mercedes-Benz CLA 250 e Coupe: kombinovana potrošnja goriva, ponderisana (WLTP preliminarna): 1,1 0,8 l/100 km, kombinovana potrošnja električne energije, ponderisana (WLTP preliminarna): 16,9-14,9 kVh/100 km, emisija CO2 kombinovana, ponderisana (WLTP preliminarna): 24-18 g/km; Mercedes Benz CLA 250 e Shooting Brake: kombinovana potrošnja goriva, ponderisana (WLTP preliminarna): 1,1 0,8 l/100 km, kombinovana potrošnja električne energije, ponderisana (preliminarna WLTP): 17,2-15,1 kVh/100 km, emisija CO2 kombinovana, ponderisana (preliminarni VLTP): 26-19 g/km). Poboljšana visokonaponska baterija nudi veći sadržaj upotrebljive energije, što rezultira većim električnim dometom. Snaga elektromotora je povećana za 5 kW i sada dostiže snagu od 80 kW. Za punjenje su i dalje dostupne tri opcije: pored standarda od 3,7 kW, baterija se sada može puniti i naizmeničnom strujom i do 11 kW umesto dosadašnjih 7,4 kW. Novi CLA modeli i dalje nude opciju punjenja baterije jednosmernom strujom, i to do 22 kW. Punjenje jednosmernom strujom od 10% do 80% traje oko 25 minuta, pružajući raznovrsno iskustvo punjenja pogodno za svakodnevnu upotrebu.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery