Online plus

Infiniti Prototype 9 Concept

1.19KPregleda

Retro je ponovo u modi

Svašta smo očekivali od Infinitija, ali ovakav retro sportski koncept… To definitivno nismo očekivali

Infiniti Prototype 9, retro koncept koji će Vas oduševiti

Infiniti nije dovoljno star da se seća „slavnih“ trka automobila iz tridesetih godina prošlog veka, no nekolicina japanskih dizajnera ipak je pronašla inspiraciju za najnoviji konceptualni model Infinitija upravo u pomenutom vremenskom periodu.

„Da je Infiniti postojao u tridesetim godinama 20. veka, kako bi izgledao naš sportski automobil? To je pitanje koje smo postavili sebi, a Prototype 9 je odgovor“ izjavio je Alfonso Albaisa, potpredsednik Infitijevog odeljenja za dizajn.

Ručna izrada
Kako bi napravili Prototype 9 ljudi iz Infinitija okrenuli su se „staroj školi“ proizvodnje sportskih automobila. Kompletna šasija i platforma izrađene su ručno od specijalne legure čelika.

Dizajn
Aeronautički uticaj na dizajn automobila u zoru Drugog svetskog rata, preneo se i na Prototype 9. Kompletan izgled ovog koncepta mogao bi se opisati kao „stari, dobri minimalizam“ uz jedan veliki uzdah. U skladu sa sportskim ambicijama, ovaj model je i jednosed. Sve zarad sportskog uživanja!

Motor
Dizajn je iz prošlosti, ali je pogonska jedinica iz budućnosti. Kada su inženjerima u Nissanu pokazali prve crteže retro koncepta, njihov predlog je bio da se za motor odabere nešto potpuno suprotno retro izdanju već da se Prototype 9 pokreće električni agregat.

Japanci su odlučili da za ovaj automobil stvore novi motor koji još uvek nije korišćen na serijskim automobila. U pitanju je električna pogonska jedinica snage 120 kW odnosno 140 konjskih snaga uz obrtni moment od 320 Nm.

Snaga se, naravno, prenosi na zadnje točkove, zarad pravog sportskog ugođaja. Uz malu masu automobila od svega 890 kg, Infiniti tvrdi da Prototype 9 ima maksimalnu brzinu od 170 km/h (elektronski ograničeno), i da do „stotke“ stiže za svega 5,5 sekundi.

No, i ovaj električni motor kao i gotovo svi drugi motori ovakvog tipa koji su trenutno na tržištu ne garantuje veliku autonomiju kretanja. Japanci su bili vrlo škrti sa informacijama na predstavljanju ovog retro konceptualnog automobila te je saopšteno samo da je Prototype 9 sposoban za 20 minuta „žestoke“ upotrebe na trkačkoj stazi.

Obzirom da je ovo konceptualno vozilo, performanse ipak nisu u prvom planu. Njegov cilj je isključivo promocija brenda Infiniti. Infiniti će Prototype 9 zvanično predstaviti na manifestaciji Pebble Beach.

Đorđe Platiša

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery