AktuelnoVesti

Eksluzivno: 24 časa Le Mana slavi vek postojanja

1.99KPregleda

U subotu od 16 časova startuje legendarna trka izdržljivosti – Vrele Gume na licu mesta

 

 

 

Kada ovog vikenda padne startna zastava i startuje čuvena trka izdržljivosti „24 Hours of Le Mans“, obeležiće se tačno jedan vek njenog postojanja od prve trke koja se održala davne 1923. godine.

 

 

 

 

Do sada, za prvih stotinu godina od prvog starta je održano 90 trka ovog veličanstvenog takmičenja koje se održava na stazi Circuit de la Sarthe u blizini francuskog grada Le Mana.

 

 

 

Trka izdržljivosti 24 časa Le Mana za čitav jedan vek nije promenila svoju ideju koja se ogleda u nastojanju proizvođača ne samo da naprave brz sportski automobil već i da razviju takva tehnička rešenja koja će i u praksi biti veoma izdrživa kao najbolji vid testiranja za serijsku upotrebu.

 

Kroz neprekidnu vožnju koja traje tačno 24 sata, učesnici osim tehnologije testiraju i limite vozačkih mogućnosti, jer na kraju pobeđuje najbolja kombinacija izdržljivog automobila i sposobnih vozača i njihovog tima.

 

 

Ove godine će biti posebno uzbudljivo budući da su najavljene čak 62 posade od čega čak 16 u najjačoj „hyper car“ klasi. Takođe ulje na vatru dodaje i podatak da se na pistu ove godine vraćaju Porsche, Ferrari, Cadillac, Acura i Peugeot sa svojim zvaničnim fabričkim timom.

 

 

Osim respektabilne liste brendova, ovogodišnja jubilarna trka ostaće zabeležena i po podatku da se za upravljačima automobila nalazi čitava plejada od čak 18 vozačkih asova iz Formule 1 (Jenson Button, Robert Kubitza, Daniil Kvyat,…)

 

 

Vrele Gume su na licu mesta da zabeleže dešavanja na stazi ali i ona mnogo zanimljivija u boksovima trčakih timova.

 

 

Ekskluzivno sa 24 časa Le Mana:
Lara Piroški 

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery