AktuelnoVesti

Dizel bi mogao uskoro da bude „mrtav“ u ovoj zemlji

2.04KPregleda

Trend odbacivanja dizela se ubrzava u okviru globalne automobilske industrije, dok baterije preuzimaju primat

 

„Naftaši“ nisu na dobrom glasu, još od famoznog „dizelgejta“. Polako ali sigurno postaju stvar prošlosti, dok favoriti automobilskog tržišta postaju elektrifikovani automobili. Upravo je takva situacija u Velikoj Britaniji, koja je jedna od nekoliko zemlja koje su odlučile da se „surovo“ obračunaju s dizelima.

 

Britanski premijer, Boris Džonson, već je obelodanio plan o zabrani prodaje novih benzinskih i dizel automobila u zemlji od 2030., o čemu smo i ranije pisali. Reč je o u isto vreme ambicioznom i odvažnom projektu za koji javnost smatra da je odlučujući u borbi protiv zagađenja i globalnog otopljavanja. Takođe, radi se o potezu koji ima snažan uticaj na proizvođače automobila, posebno one koji hteli-ne hteli, moraju da pojačaju svoje napore vezane za lansiranje električnih modela.

 

Mnogi su upravo to i uradili. Po izveštaju britanskog Daily Maila, prodaja električnih automobila se gotovo udvostručila prošle godine, dok je plasman dizela opao za više od pola. Naravno, dizelaši još uvek imaju prednost u poređenju s baterijski pogonjenim vozilima, ali ono što je indikativno je da su ih „plug-in“ hibridi nadmašili.

 

Inicijalni koraci su obećavajući, ali put je još uvek dugačak. Nakon svega, na električne automobile se odnosi još uvek samo 0,3 odsto prodaje svih putničkih vozila u Ujedinjenom Kraljevstvu.

 

U međuvremenu, kompanije, bar neke od njih, nisu previše srećne zbog roka datog do 2030. Čelnici BMW-a i Honde smatraju da u svemu nedostaje konkretno planiranje, i mogli bi da budu u pravu.

 

Naime, Velikoj Britaniji i dalje nedostaje dosta toga po pitanju proširivanja infrasrukture za nova baterijski pogonjena vozila, u smislu da nevezano za autonomiju, nikada ne budu predaleko od stanice za punjenje. Ipak, Britanci su bez obzira na veliki posao koji ih čeka, odlučni da izbace dizel i benzinske automobile sa svojih puteva.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery