Vesti

Dakar reli 2020 – Priča o ženama, na kraju arabijskog poluvremena

1.93KPregleda

Posle 6 teških etapa priveden je kraju prvi deo 42.DAKAR RELIJA. Svi učesnicu su imali priliku da se uvere koliko je nezgodno juriti predelima SAUDIJSKE ARABIJE. 

Dakar reli dame

Oni su uvideli da nije reč samo o pustinji i pesku, već i o nepristupačnim zemljanim i stenovitim predelima, gde lako stradaju i najbolji pneumatici, gde se vrlo lako dešavaju prevrtanja i teški padovi motociklista. DAKAR 2020 je u već u svom prvom delu pokazao elstremnu teškoću po čemu je eto karakterističan u celom svetu.

Mnogi su već odustali. ,Neki su posle incidenata zatražili medicinsku pomoć. Bilo je havarija, a nažalost i nekoliko izgorelih vozila. Kada se DAKAR posmatra sa daljine, pokraj malog TV prijemnika ili pokraj kućnog kompjutera i interneta, skoro redovno se nameće pitanje: “Zar je kod svih tih ljudi zavisnost od adrenalina i nenormalno napornih avantura baš toliko izražena“?

Možemo nekako razumeti grube muškarce, željne velike brzine u uslovima van puteva. Motocikliste, automobiliste, vozače kvadova, bagi vozila i kamiona… Muškarce koji su za upravljačem po celi dan i koji u većini noćivaju u malim improvizovanim šatorima, pod vedrim nebom…

Većina medija javlja i informiše o podvizima MUŠKARACA,  a novinari kao po pravilu pišu o KARLOSU SAJNCU, PETERHANSELU, ALONSU, ili o fantastično brzim motociklistima koji voze kao da su na asfaltu, o TOBI PRAJSU, RIKIJU BRABEKU,  GONKALVESU, SANDERLENDU…

Takodje  neizostavno se govori o gladijatorima teške kategorije, o strašnim Rusima u KAMAZIMA i  njihovim rivalima sa MAZOM, IVEKOM i drugim gromadama od po čak HILJADU KONJA.

ALI, šta reći o ŽENAMA, damama 42. DAKAR RELIJA, koje su opet zarad nekih svojih poriva i tradicije stigle u SAUDIJSKU ARABIJU… Često su u tek nekom trećem planu,….

Mi pokušavamo upravo sada, da ih izvučemo iz ZABORAVA…

Na ovom 42. DAKAR RELIJU u takmičarskoj opciji pojavilo se ako se ne varamo ŠEST HRABRIH ŽENA. Četiri su u najtežoj klasi – medju motociklistima. A dve sačinjavaju  posadu u klasi SSV (lagana bagi vozila).

Tu „nežnu“ DAKAR ELITU predvodi Špankinja ili ako vam je draže Španjolka, 34. godišnja LAIA SANC koja je bez premca najveći profesionalac i fabrički vozač firme KTM. Trenutno zauzima vrlo dobro 18. mesto u generalnom plasmanu medju muškarcima ( LAIA je višestruki nacionalni, evropski i svetski šampion u TRIAL moto takmičenjima, gde se vozi po stenama ).

Laia Sajnc

U istoj klasi, pod punom „ratnom opremom“, sa kacigama, rukavicama, čizmama i specijalnim odelima hrabro voze, MIRJAM POL iz Nizozemske, sada je na 54. mestu, zatim TAYE PERRY iz Južne Afrike, na 61. poziciji i SARA GARSIA iz Španije, koja je na 93. mestu posle prvog dela i šest etapa.

Sara Garsia

U kategoriji SSV,koja zapravo okuplja vozače i posade u specijalno konstruisanim i vrlo laganim bagi vozilima, odvažno savladjuju sve prepreke Italijanka KAMELIJA LIPAROTI i  njena suvozačica, Nemica ANET FIŠER.

Dakar reli dame

KAMELIJA LIPAROTI je već 12. put na DAKARU. To je simpatična plavuša, sitna da sitnija ne može biti. Visoka je 1.6 metara a teška SAMO 46 kilograma. Godinama se tamičila na kvadu a evo sada je u bagiju sa svojom drugaricom iz Nemačke, dosta punijom ANET FIŠER. Teško je zamisliti kako je uopšte KAMELIJA LIPAROTI završila čak 10 DAKAR RELIJA i da je odustala samo jednom, na svom debiju 2009. godine, u Južnoj Americi.

Kamelia Liparoti

Na ovom 42. DAKAR RELIJU kao suvozač u klasi automobila bila je prijavljena i fantastična ANDREA MAJER odnosno ANDREA PETERHANSEL, od nedavno supruga  MISTER DAKARA, STEFANA PETERHANSELA.

Andrea Peterhansel

Nažalost…nije učestvovala jer su joj na lekarskom pregledu ustanovili srčane probleme. ANDREA je žena koja je na DAKAR RELIJIMA vozila u svim kategorijama, medju motociklistima, automobilistima a kao i članica posade kamiona.

Naš veliki prijatelj, slovenački moto as MIRAN STANOVNIK, koji je na DAKARU bio 18 puta, i kao privatnik TRI PUTA JE OSVOJIO 13 MESTO !!!!!!..svojevremeno nam je za ANDREU MAJER rekao : „To je briljantna motociklistkinja, ima sjajan osećaj sa za upravljač a na DAKAR RELIJIMA je prošla neverovatno teške trenutke i stizala do cilja“. ANDREA MAJER je učestvovala DEVET PUTA na DAKARU, dva puta je pobedila u konkurenciji dama sa motociklima….a kao član posade MICUBIŠIJA u kategoriji automobila, osvojila je PETO MESTO u generalnom.

Eto, za sad toliko o pripadnicama nežnijeg pola. Veliki broj muških takmičara nerado priča o LAJI SANC, ANDREI MAJER, KAMELIJI LIPAROTI, o MIRJAM POL.

Dakar reli dame

Sujeta je čudna i često neizlečiva bolest….a kada nekom RELI ASU spomenete KRALJICU RELIJA ….francuskinju MIŠEL MUTON , koja je na ČETIRI relija SVETSKOG ŠAMPIONATA pobedila u generalnom plasmanu, medju najkvalitetnijim muškarcima planete – ONDA SVI UĆUTE.

Za kraj ovog teksta recimo da u generalnom poretku automobilista vodi KARLOS SAJNC sa prednošću od 7.48  minuta. Medju motociklistima je i dalje na čelu RIKI BRABEC sa zalihom od velikih 20.56 minuta, dok Rus ANDREJ KARGINOV čuva lidersko mesto medju kamionima, ispred zemljaka  ŠIBALOVA, koji zaostaje 19.14 minuta.

Naš šampion GABOR SAGMAJSTER se dobro drži. Ne jurca, ali zavtršava etape. Sada je 100. u generalnom plasmanu.

Izvor: Moj Svet Brzine / Đorđe Đenić

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery