Vesti

Continental razvija gumu koja se može samostalno „dopumpavati“ u toku vožnje!

Za sada je samo prototip

Continental C.A.R.E pneumatik
1.37KPregleda

Kompanija Continental, koja se bavi proizvodnjom pneumatika i ostalih auto-delova, razvila je koncept gume (pneumatika) koji se može samostalno „dopumpavati“ dok je vozilo u pokretu.

Continental C.A.R.E pneumatik

Ova guma je nazvana C.A.R.E (Connected. Autonomous. Reliable. Electrified). Ona poseduje senzore koji prikupljaju i prerađuju podatke kao što su dubina šare, moguća oštećenja, pritisak i temperaturu. Informacije koje prikupe ti senzori se šalje na ContiConnect Live program ili aplikaciju. Zahvaljujući tome, korisnici „na daljinu“ mogu pratiti stanje pneumatika na svom ljubimcu.

Međutim, to nije ono što je najinteresantnije u vezi sa ovim konceptom.

Naime, C.A.R.E pneumatik ima i centrifugalne pumpe. Naime, kako vozilo ubrzava, centrifugalna sila se prikuplja u točak i kada je to potrebno, generiše u kompresovani vazduh. Tim vazudhom se guma „dopumpava“. Continental je ovu tehnologiju nazvao „PressureProof“. Zahvaljujući njoj, pritisak u pneumaticima će uvek biti na optimalnom nivou. Cilj je naravno veća efikasnost i ekonomičnost, ali i manja emisija CO2. Sav vazudh koji je „višak“ se skuplja u integrisani rezervoar.

Continetnal nije objavio nikakve podatke o tome da li će i kada ova tehnologija stići do serijske proizvodnje. Ono što je rečeno jeste da bi ova tehnologija imala veliki značaj za moderne automobile, pogotovo za one sa visokim stepenom autonomne vožnje. Na taj način bi se unapredile performanse i smanjili troškovi.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery