Vesti

BMW X6 ofarban u Vantablack boju (najcrnju crnu boju na svetu)!

Ovaj model će biti izložen na štandu BMW-a u Frankfurtu

BMW X6 ofarban u Vantablack boju
9.46KPregleda

BMW je danas i zvanično predstavio novi X6 ofarban u Vantablack crnu boju. Ovaj model će premijerno biti predstavljen na Sajmu automobila u Frankfurtu.

BMW X6 ofarban u Vantablack boju

Vantablack je poznata kao “najcrnja crna boja na svetu”. Video snimci na kojima se vide objekti ofarbani u Vantablack boju se stvarno mogu poigrati sa ljudskim umom. Naime, Vantablack boju je predstavila kompanija po imenu Surrey NanoSystems 2014. godine. Ova boja apsorbuje čak 99,965 procenata svetlosti, te 3D objekti koji su u tu boju ofarbani poprimaju dvodimenzionalan izgled.

Završni sloj obe boje je izrađen od nano cevi od ugljenikovih vlakana koje su 5.000 puta tanje od ljudske dlake. To znači da se na svakom kvadratom centimetru površine na koju je naneta Vantablack boja nalazi oko milijardu tih nano cevi. Takođe, to znači da se gotovo sva svetlsot koja dospe do površine apsorbuje, a ne reflektuje.

Bar koliko mi znamo, ovo je prvi put da je neki automobil ofarban u Vantablack boju!

Zapravo, Vantablack u koju je ofarban ovaj BMW X6 je nešto blaža varijanta originala. Naime, ona nosi naziv VBX2 i razvijena je za upotrebu u arhitekturi i naučnim projektima. Za razliku od originalne Vantablack boje, VBX2 dozvoljava jednom procentu svetlosti da se reflektuje od površine. Na taj način ljudsko oko i dalje, bar donekle, može razaznati oblike automobila. Ova boja se može naneti kao i bilo koja druga standardna farba.

“Da budemo iskreni, od kako smo predstavili Vantablack, stalno smo dobijali ponude od velikih automobilskih proizvođača. Međutim, uvek smo ih odbijali”, rekao je čovek koji je otkrio “izmislio” ovu boju i osnivač kompanije Surrey NanoSystems. “Tu je ulogu igrala i činjenica da smo tek nedavno kreirali materijal VBx2, koji bi mogao da se nanese na neko vozilo. Kada sun am se obratili predstavnici kompanije BMW, u početku nismo hteli da počnemo sa tim projektom. Međutim, X6 izgleda potpuno drugačije, i mislili smo da, ako ikada počnemo da nanosimo našu boju na automobile, da to treba da bude X6”, dodao je on.

Nama ostaje samo da poželimo „sreću u potrazi“ ljudima koji će ovaj automobil parkirati u tamnim garažama!

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery