AktuelnoVesti

BMW X5 iHydrogen Next

Uz pomoć Toyote

2.26KPregleda

Uskoro na scenu stupa BMW X5 pogonjen gorivnim ćelijama

 

BMW X5 verzija na gorivne ćelije će pristići na tržište do 2022. Ova tehnologija bi mogla da bude „još jedan stub u portfoliju bavarske marke“.

 

 

BMW AG će kreirati verziju X5 SUV-a, koja će biti pogonjena gorivnim ćelijama, što je deo plana nemačkog proizvođača da proizvede što više pogonskih varijanti dok se jedna od njih ne pokaže dominantnom. iHydrogen Next će ući u ograničenu serijsku proizvodnju počev od 2022. Toyota Motor Corporation će obezbediti gorivne ćelije za ovaj model.

 

 

Ova tehnologija „bi mogla da ima potencijal da postane još jedan stub u gami BMW-a“, rekao je šef kompanije, Oliver Cipse. Na vodonične gorivne ćelije se već dugo gleda kao na validnu alternativu, koja obezbeđuje brzo punjenje i široku autonomiju, što rešava glavne probleme s kojima se suočavaju baterijski pogonjena vozila.

 

Međutim, proizvođači automobila su poslednjih godina stopirali razvoj vodoničnih modela zbog visoke cene ove tehnologije, a sada i zbog potrebe da se čuva „keš“ zbog pandemije Kovida-19. Primera radi, Daimler AG je zaustavio razvoj vodonične verzije Mercedesa GLC u aprilu, izjavivši da će se fokusirati na kamione i vanove pogonjene vodonikom, zajedno s Volvo grupom.

 

Nemačka je nedavno preuzela vođstvo u razvoju ove tehnologije, predstavivši prošlog meseca plan vredan sedam milijardi evra, koji treba da podrži domaću industriju zasnovanu na vodoniku.

 

 

Najsnažnija evropska ekonomija ima za cilj da ostvari pet gigavata proizvodnog kapaciteta „zelenog“ vodonika do 2030., što bi se udvostručilo do 2035.

 

Cipse, koji je bio šef proizvodnje u BMW-u pre nego što je postao CEO prošle godine, drži se strategije koja podrazumeva lansiranje što više varijanti jednog modela. Bavarci trenutno proizvode baterijski i SUS pogonjene automobile na istoj proizvodnoj liniji. Cipse kaže da to omogućava kompaniji da reaguje fleksibilnije u odnosu na potražnju.

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery