AktuelnoVesti

BMW najčešće havarisano vozilo na svetu

1.73KPregleda

Istraživanje otkriva da su automobili marke BMW najoštećeniji u Srbiji. Proverite li je oštećeno i Vaše vozilo?

 

 

Nedavno istraživanje kompanije za automobilske podatke carVertical, otkrilo je da najviše oštećenih automobila u Srbiji, nosi BMW znak.

 

 

Podaci o havarijama automobila analizirani na oslikava trendove i u drugim zemljama, jer je BMW najoštećeniji brend na globalnom svetskom nivou. Sa druge strane spektra je Peugeot, koji najmanje ulazi u saobraćajne nesreće u Srbiji.

 

 

 

Nakon istraživanja podataka o šteti tokom poslednjih 12 meseci, pretraga je takođe otkrila da Mercedes-Benz, BMW, i Volkswagen imaju najveću materijalnu vrednost nastale štete.

 

 

Dve trećine svih BMW automobila je oštećeno u saobraćajnim udesima tokom svog postojanja. Da li je u pitanju samo bahatost BMW vozača ili i loša konstrukcijska rešenja?

 

 

Statistički podaci o učešću marki automobila u saobraćajnim udesima pokazuju frapantne podatke. Daleko najčešće havarisano vozilo je BMW od kojih su dva od tri učestvovala u nekoj nezgodi, tačnije 66% svih proverenih BMW vozila na carVertical-u u Srbiji je oštećeno.

 

Daleko iza BMW sledi Audi sa 47%, Mercedes-Benz 45,4% Škoda 40,1% i Volkswagen 37,7%. Ovi podaci  sugerišu da bi kupci trebali da budu oprezni kada kupuju ove automobile.

 

BMW je dospeo na vrh liste najoštećenijih vozila, ne samo u Srbiji, već i u drugim državama širom sveta.

 

BMW je veoma poželjan brend automobila, ali uprkos tome što je vrhunski proizvođač vozila, starije i pristupačnije modele često kupuju mladi i neiskusni vozači. Takođe, prema navodima osiguravajućih kompanija, vozači BMW-a skloniji su rizikovanju tokom vožnje. Dakle, nije ni čudo zašto je na vrhu liste marki automobila sa najučestalijim događajima oštećenja,“ objašnjava Matas Buzelis, stručnjak za automobile i šef komunikacija u carVertical-u.

 

 

 

Automobili koji su pretrpeli ozbiljna oštećenja u prošlosti mogu biti podložniji povremenim kvarovima i zahtevaju veće popravke. Da ne pominjemo da u nekim slučajevima njihova bezbednost može biti ugrožena. Pravilno istraživanje istorije vozila putem online izvora značajno smanjuje rizik od nabavke automobila s neželjenim nedostacima, što će vam takođe uštedeti novac.

 

 

Vlasnici automobila takođe treba da provere istoriju svojih vozila, da bi saznali da li postoje neka skrivena oštećenja, koja bi mehaničar trebao da ispita temeljnije.

 

 

Automobili marke Peugeot najmanje se oštećuju u Srbiji – oštećeno je samo 25.8% svih vozila pregledanih na carVertical-u. Fiat 26,6%, Renault 27,5%, Citroën 28.1% i Mazda 30,3% takođe ne zaostaju mnogo.

 

 

Neki automobili se češće oštećuju

 

U vezi sa dokumentacijom o šteti, neki brendovi automobila u Srbiji imaju veći broj slučajeva zabeleženih u svojim istorijskim izveštajima. Prosečan BMW, proveren na carVertical-u, imao je 2,3 evidencije oštećenja, a slede Audi sa 1,93, Mercedes-Benz 1,88, Škoda 1,85 i Ford sa 1,81.

 

Potpuno je normalno da automobil učestvuje u nesreći jednom u pet godina. To takođe može biti povezano sa kilometražom. Međutim, vozila sa višestrukim evidencijama teških oštećenja, često su problematična za posedovanje ili održavanje. Iznenađujuće, carVertical otkrio je da ove godine najveći broj štetnih događaja za pojedinačni auto pripada Volkswagen Passat-u. To specifično vozilo ima čak 32 slučaja oštećenja u svom izveštaju”, kaže Buzelis.

 

 

Vozia marke Renault, najmanje učestvuju u nesrećama – prosečan model Renault automobila imao je 1,5 evidenciju oštećenja na carVertical-u, Citroën – 1,53; Peugeot – 1,54; Fiat – 1,58; i Opel – 1,66.

 

 

Ovi proizvođači fokusiraju se na proizvodnju automobila ekonomske klase, koje ljubitelji brzine obično izbegavaju, pa ređe završavaju u nesrećema.

 

 

 Mercedes-Benz, BMW i Volkswagen obaraju rekorde po najskupljim štetama u Srbiji

 

 

U Srbiji, Mercedes-Benz – 458,604 dinara, BMW – 437,039 dinara i Volkswagen – 411,138 dinara, imaju najveću prosečnu štetu. Dok male ogrebotine nisu nešto o čemu treba brinuti kada tražite automobil za kupovinu, o većim oštećenjima trebali biste da razgovarate sa profesionalnim mehaničarima, kako biste izbegli probleme u budućnosti.

 

 

 

Vozila prestižnih marki obično imaju veću prosečnu vrednost štete u poređenju sa automobilima ekonomske klase, pa čak i mala oštećenja mogu koštati stotine hiljade dinara za popravku.

 

 

U zavisnosti od marke vozila, popravljanje istog oštećenja može koštati drugačije. Automobili market Dodge imaju najveću prosečnu vrednost štete u svetu – 696,754 dinara, a sledi Porsche 613,659 dinara i Tesla 573,811 dinara.
Metodologija

 

 

 

Istraživanje carVertical-a ispitalo je stvarne izveštaje o istoriji automobila, koje su korisnici kompanije prikupilii od oktobra 2022. godine, do oktobra 2023. godine. Štete navedene u njima su grupisane po brendu automobila, analizirane, pretvorene u procente i rangirane. Obrada miliona provera istorije automobila, omogućava kompaniji da vidi trendove, uvide, i predviđanja tržišta polovnih automobila.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery