AktuelnoVesti

Porsche 911 Dakar, alpinista za medalju

1.92KPregleda

Da li je to ptica? Da li je to avion? Ne, to je Romain Dumas koji se penje na planinu u svom Porsche 911 Dakar!

 

 

Opšte je poznato da je Porsche 911 Dakar jedan od najspremnijih sportskih automobila na tržištu. Izgleda da je prevazišao sebe?

 

 

Porsche ne spava na lovorikama i svakodnevno usavršava modele i pomera njihove granice.

 

 

Za najnoviji ispit mogućnosti 911 Dakar zatražili su pomoć legende trkaćih izdržljivosti @romaindumas_official.

 

 

 

Cilj je jasan, odvesti Porsche 911 tamo gde nijedan sportski automobil do sada nije išao.
Pogled je usmeren na najviši vulkan na svetu: Ojos del Salado u Čileu.

 

 

 

Međutim, Dumas ne bi pokušavao da se popne u redovnom Dakaru 911. Daleko od toga.

 

Da bi testirao 911 do krajnjih granica i dalje, mali tim inženjera u Porscheu koji je radio u saradnji sa firmom Romain Dumas Motorsport napravio je dva veoma posebna prototipa zasnovana na Carreri 4S.

 

 

 

Dva automobila su prvo bila opremljena kavezima, sedištima od karbonskih vlakana i pojasima kako bi se dodala preko potrebna sigurnost dok se penju na vulkan. Zatim su modifikovane osovine i vešanje, povećavajući klirens na impresivnih 350 mm.

 

 

 

 

Novi, niži prenosni odnosi su omogućili precizne, nežne pokrete pri malim brzinama, dok su velike terenske gume dodale sposobnosti ovih 911-ih na svim terenima.

 

Pored toga, automobili su opremljeni specijalnom laganom, ali izuzetno čvrstom zaštitom podvozja od aramidnih vlakana koja omogućava klizanje preko kamenja.

 

 

Sa Dumasom za volanom, tim je prešao smelije posute nagibe i ledena polja, na kraju uspevši da dostigne vrtoglavih 6.734 metra nadmorske visine, pre nego što su neprohodni zidovi od sezonskog snega i leda visoko u blizini vrha priveli kraju test.

 

 

 

„Ovo je bio zaista nezaboravan i poseban trenutak na mestu koje je i lepo i brutalno u isto vreme – pretpostavljam da su jedine mašine, bilo gde na svetu više od nas danas bili avioni“, rekao je Dumas na kraju ekspedicije, najavljujući nove podvige. Jedva čekamo da vidimo koju prepreku će postaviti usred ovog „divljeg“ 911!

 

 

Izvor: clasicdriver

1 Komentar

  1. Pametnjakovići kad svedemo uglenik i ‘CO2 na nulu što propovedaju „zeleni“ pomreće sve biljke koje inače koriste CO2 a vraćaju nam O2. Obično snobovsko zamlaćivanje po agendi iz Davosa

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery