AktuelnoOnline plusVesti

Automobili sve skuplji, zarade nikad veće

2.6KPregleda

Spinovanje  lažne nestašice automobila puni džepove akcionara

 

 

Upravo objavljena vest da je kompanija BMW utrostručila zaradu u 2021. i postigla gotovo istorijski profit, potvrđuje sumnju automobilskih analitičara, da su poremećaji u lancu snabdevanja zapravo vešto spinovana konfuzija koja je rezultirala značajnim linearnim podizanjem cena automobila.

 

BMW je povećao zaradu pre plaćanja poreza na čak 16 milijardi evra ili za više od tri puta u 2021. u odnosu na prethodnu.

 

 

Bruto prihod BMW je porastao za 12,4% na 111 milijardi evra, dok je neto profit nakon svih troškova dostigao rekordnih 12,46 milijardi evra, navodi se u izveštaju.

U skladu sa ovim brojkama povećana je i akcionarska dividenda koja će se isplatiti po jednoj vlasničkoj akciji na 5,8 umesto prošlogodišnjih 1,9 evra.

 

 

 

Prema ovim finansijskim rezultatima iz Minhena, potpuno je očigledno da se nalazimo u dobu veštački izazvane nestašice automobila kojom se vešto manipuliše sa ciljem povećanja cena vozila i smanjenja marketinških troškova.

 

 

Osnovni cilj više nije kvalitetetan već profitabilan automobil. Pa makar bio to i BMW

 

 

Ratnim zbivanjima u Ukrajini kombinivanim sa sankcijama prema Rusiji taktika “kupi odmah i ne pitaj za cenu” dobija na zamahu. Zapravo na ovaj način vešto izmišljeni problemi u lancu snabdevanja poluprovodnicima i instalacionim setovima,  još više osnažuju tržišni tempo u pravcu punjenja džepova akcionara i svih posrednika u lancu plasmana uz neminovno dalje poskupljenje vozila.

 

Balon se duva sve više, dokle će izdržati, videćemo…

 

 

Miodrag Piroški

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery