AktuelnoVesti

Automobil za kojim Džeremi Klarkson najviše žali? (VIDEO)

3.31KPregleda

Džeremi Klarkson je provozao ogroman broj automobila, od ekonomične „egzotike“ kao što je Perodua Kelisa, pa do rariteta kao što je Eagle E-Type Speedster.

 

Jasno je da harizmatičnom „Džezi“ nije bilo dosadno u životu, a što se tiče automobila koji mu najviše nedostaje, reč je o BMW-u 3.0 CSL. za koji još uvek žali što ga je prodao „za tepsiju ribe“.

 

Naime, proizvedeno je samo 1.265 primeraka ovog homologacionog modela, od kojih je 500 prodato u Velikoj Britaniji. CSL je jedan od najpoželjnijih sportskih kupea svih vremena, baziran na CS i CSi, manje mase od njih i samim tim atraktivniji za vožnju.

 

Učestvujući u Evropskom šampionatu turističkih automobila, IMSA GT i World Championship for Makes, CSL je ostao zapamćen kao prvi BMW „Art Car“. Oslikan od strane Aleksandera Koldera, prvi „Art Car“ je naručio francuski trkački vozač, Erve Pulen. Njegov 3.0 CSL se rano povukao iz trke 24 časa Le Mana 1975., a Kolder je preminuo od posledica srčanog udara u Njujorku, kada je imao 78 godina.

 

Na pitanje Drive Tribea u vezi s njegovim omiljenim neperformantnim vozilom iz moderne ere, Džeremi je dao iznenađujuć odgovor: Bentley Continental GT, koji je u isto vreme luksuzan i izuzetno brz na pravcima. Zahvaljujući derivatu Panamerine platforme i Porscheovim komponentama, poput upravljanja na zadnje točkove, prilično je dobar i u krivinama.

 

Na kraju, Drive Tribe je Džeremiju postavio pitanje da li bi ikada razmotrio da eventualno priušti neki električni automobil. „Nikada neću imati električni automobil“, rekao je Klarkson. „Vidim da se sviđaju ljudima, ali ja volim zvuk V8 motora. Nikada ne bih voleo da vozim automobil koji za sobom ne ostavlja lep zvuk, a benzin to radi.“

 

Iskreno, bez dileme, ali Velika Britanija ozbiljno namerava da zabrani prodaju novih automobila pogonjenih fosilnim gorivima 2030. Ovaj potez je premijer Boris Džonson opisao kao „zelenu industrijsku revoluciju“. Ujedineno Kraljevstvo nije usamljeno po tom pitanju, jer primera radi, i Norveška namerava da zabrani prodaju novih automobila sa SUS motorima 2025.

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery