Vesti

Automobil godine u Evropi za 2019. godinu je… Jaguar I-Pace!

Pobednik je proglašen nakon neke vrste "taj-brejka"

Jaguar I-Pace
1.84KPregleda

Pre početka ovogodišnjeg Sajma automobila u Ženevi, proglašen je dobitnik nagrade „Automobil godine u Evropi za 2019. godinu“. Dobitnik nagrade je po prvi put u svojoj istoriji brend Jaguar sa svojim električnim SUV modelom, I-Pace.

Jaguar I-Pace

Da podsetimo. U užem izboru za titulu bilo je ukupno sedam modela. To su: Alpine A110, Citroen C5 Aircross, Ford Focus, Jaguar I-Pace, Kia Ceed, Mercedes A-klase i Peugeot 508.

Međutim, električni SUV britanskog proizvođača nije lako odneo pobedu. Naime, nakon glasanja žirija I-Pace i model Alpine A110 su imali jedank broj bodova. Električni Jaguar je dobio ukupno 250 bodova, koliko je imao i drugoplasirani Alpine A110. Kako prenosi Autocar, koji je bio deo žirija, Jaguar I-Pace je „proglašen za pobednika nakon što je utvđeno koji od modela je imao najviše glasova za prvo mesto. I-Pace je dobio 18 glasova, dok je Alpine A110 dobio 16 glasova“.

Jaguar I-Pace

Iza njih, treće mesto je zauzeo novi Kia Ceed sa 247 bodova. Četvrti je Ford Focus (235), peti Citroen C5 Aircross (210), šesti je Peugeot 508 (192) i poslednji, Mercedes A-klase koji je dobio 116 bodova.

Nagradu je u ime kompanije Jaguar preuzeo Ian Kalum, direktor dizajna britanskog brenda. „Zašto se ljudi i dalje iznenade kada električni automobil osvoji neku od ovakvih nagrada? Ovo je budućnost i vreme je da svi to prihvatimo. I-Pace je predivan automobil. Jedan od glavnih razloga za to je što je reč o potpuno novom automobilu baziranom na jedinstvenoj platformi. Za mene, nakon 40 godina u ovom poslu, I-Pace je najuzbudljiviji automobil na kom sam imao priliku da radim“, rekao je on.

Ko je sve poneo ovo prestižno priznanje ranijih godina?

Prošle godine je ovu nagradu osvojio još jedan SUV model, Volvo XC40. On je odneo pobedu ispred modela Seat Ibiza i BMW Serije 5. Godinu pre toga pobednu je odnela PSA grupacija sa modelom Peugeot 3008, a godinu dana pre toga automobil godine u Evropi je bio Opel Astra.

Za priznanje „Automobil godine u Evropi za 2019. godinu“ konkurisali su svi modeli koji su se pojavili na evropskom tržištu od početka 2018 godine. Najbolji automobil izabran je od strane međunarodnog žirija sastavljenog od 60 automobilska novinara iz 23 evropske zemlje.

Jaguar I-Pace

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery