Vesti

Jaguar I-Pace prešao 370 kilometara sa jednim punjenjem u realnim uslovima!

Od Londona do Brisela

217Pregleda

Jaguar pokušava na sve načine da promoviše svoj potpuno električni krosover I-Pace, a poslednji način na koji je to učinio jeste da to što je pokazao koliki je njegov domet sa jednim punjenjem u realnim uslovima.

Naime, britanski proizvođač je sa modelom I-Pace prešao 269 kilometara puta, od Londona do Brisela, a deo tog putovanja je bio i kroz Evrotunel ispod Lamanša.

Sa punom baterijom kapaciteta 90 kilovat-časa, I-Pace je svoje putovanje započeo u Južnom Londonu odakle se uputio ka Evrotunelu u koji je ušao u Folkstounu. Međutim, za razliku od drugih vozila koja prolaze taj tunel na vozovima, Jaguarov I-Pace je dobio dozvolu da tunel pređe samostalno.

Za volanom modela I-Pace je sedeo inženjer Stefan Boulter, koji je iz tunela izašao kod mesta Kale u Francuskoj, odakle je nastavio svoj put ka centru Brisela. Kada je stigao na svoju destinaciju baterija je imala još 8% snage, što je prema proračunima dovoljno da se pređe još 32 kilometara.

Kompanija Jaguar je u zvaničnim podacima objavila da model I-Pace sa jednim punjenjem može da pređe i do 470 kilometara po WLTP ciklusu. Iako se pokazalo da u realnim uslovima nije tako, s obzirom da u bateriji nisi ostalo dovoljno snage da dođe do tog cilja, I-Pace je svakako bio blizu toga. Takođe, mora se uzeti u obzir i činjenica da je I-Pace ušao u saobraćajnu gužvu n svom putu k Briselu.

Kako bi smanjio napetost tokom vožnje, navigacioni sistem modela I-Pace koristi topografiju putanje i stil vožnje kako bi izračunao koliko kilometara može da pređe sa jednim punjenjem. U slučaju da destinacija ne može biti dostignuta, taj sistem pomaže vozaču da nađe najbliže stancie za punjenje koje se nalaze u okviru dometa.

Iz Jaguara tvrde da se uz pomoć DC brzog punjača snage 100 kW može dobiti domet od još 100 kilometara za samo 15 minuta.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery