Vesti

Jaguar I-Pace prešao 370 kilometara sa jednim punjenjem u realnim uslovima!

Od Londona do Brisela

142Pregleda

Jaguar pokušava na sve načine da promoviše svoj potpuno električni krosover I-Pace, a poslednji način na koji je to učinio jeste da to što je pokazao koliki je njegov domet sa jednim punjenjem u realnim uslovima.

Naime, britanski proizvođač je sa modelom I-Pace prešao 269 kilometara puta, od Londona do Brisela, a deo tog putovanja je bio i kroz Evrotunel ispod Lamanša.

Sa punom baterijom kapaciteta 90 kilovat-časa, I-Pace je svoje putovanje započeo u Južnom Londonu odakle se uputio ka Evrotunelu u koji je ušao u Folkstounu. Međutim, za razliku od drugih vozila koja prolaze taj tunel na vozovima, Jaguarov I-Pace je dobio dozvolu da tunel pređe samostalno.

Za volanom modela I-Pace je sedeo inženjer Stefan Boulter, koji je iz tunela izašao kod mesta Kale u Francuskoj, odakle je nastavio svoj put ka centru Brisela. Kada je stigao na svoju destinaciju baterija je imala još 8% snage, što je prema proračunima dovoljno da se pređe još 32 kilometara.

Kompanija Jaguar je u zvaničnim podacima objavila da model I-Pace sa jednim punjenjem može da pređe i do 470 kilometara po WLTP ciklusu. Iako se pokazalo da u realnim uslovima nije tako, s obzirom da u bateriji nisi ostalo dovoljno snage da dođe do tog cilja, I-Pace je svakako bio blizu toga. Takođe, mora se uzeti u obzir i činjenica da je I-Pace ušao u saobraćajnu gužvu n svom putu k Briselu.

Kako bi smanjio napetost tokom vožnje, navigacioni sistem modela I-Pace koristi topografiju putanje i stil vožnje kako bi izračunao koliko kilometara može da pređe sa jednim punjenjem. U slučaju da destinacija ne može biti dostignuta, taj sistem pomaže vozaču da nađe najbliže stancie za punjenje koje se nalaze u okviru dometa.

Iz Jaguara tvrde da se uz pomoć DC brzog punjača snage 100 kW može dobiti domet od još 100 kilometara za samo 15 minuta.

Ostavite komentar