AktuelnoVesti

Austrijanci u proseku voze duplo mlađe automobile od Srba

Još jedan pokazatelj naše ekonomske "dominacije"

1.97KPregleda

Gde se u Evropi voze najmlađi i najstariji automobili?

 

Prema podacima Udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA) prosečna starost putničkih automobila u Evropskoj uniji je 10,8 godina. Najmlađi automobili voze se u Luksemburgu, gde je prosečma starost četvorotočkaša svega 6,4 godine. Najstariji automobili na nivou EU voze se u Litvaniji (16,9). Estoniji (16,7) i Ruminuiji (16,5), prenosi Carscoops. 

 

http://

 

Iako nije obuhvaćena ovim istraživanjem, naša zemlja bi verovatno zauzela poslednje mesto sa ubedljivo najstarijim prosekom godina automobila na svojim putevima. Naime, Agencija za bezbednost saobraćaja objavila je prošle godine da je prosečna starost automobila u Srbiji između 15 i 20 godina. Iz našeg iskustva rekli bismo da je precizna cifra verovatno bliža ovom drugom broju.  Tome bi trebalo dodati i ovogodišnji pad prodaje novih automobila, čime je ovaj prosek verovatno i dodatno porastao.

 

 

Kada je reč o Evropi, pored Luksemburga, najmlađi automobili voze se u Ujedinjenom Kraljevstvu (8 godina prosek), zatim u Austriji (8,2), Irskoj (8,4) i Danskoj 8,8 godina. Što se tiče naše okoline, najbolji su naravno Slovenci sa 10,1 godinu starim automobilima u proseku. Hrvati voze automobile prosečno stare 12,6 godina. Po ovom parametru neslavno je prošla i Grčka sa čak 15,7 godina prosekom, a nama su najbliži verovatno Rumuni sa 16 i po godina starim „young tajmerima“. Prosek starosti kombi vozila u EU je malo veći (10,9), a kamiona i autobusa još veći (12,3 godine)

 

 

 

 

 

Nemci veruju u 10 godina star auto

 

Nemci i Šveđani ne menjaju toliko svoje ljubimce i voze automobile prosečno stare  devet i po, odnosno 9,9 godina. Nešto bolji su Belgijanci i Francuzi sa prosekom oko 9 godina starim automobilom u svojoj garaži. U isto vreme vozači koji žive u Italija, Španiji i Portugalu zadržavaju svoje automobile duže od evropskog proseka od 10,8 godina. Izgleda da Česi veruju u svoje „stare“ Škode, jer ih u proseku voze 14,8 godina. 

 

 

Statistika dakle kaže da se najmlađi i najstariji automobili u Evropi voze u skladu sa ekonomskom situacijom u zemlji. Tu se jedino možda malo ne uklapaju Nemci i Šveđani, koji su očigledno izuzetno zadovoljni svojim ljubimcima kupljenim oko 2010. godine.

 

 

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery