AktuelnoVesti

Audi RS prvo na utičnicu

Pakleni hibrid

1.45KPregleda

Audi Sport planira da elektrifikuje sve buduće RS modele

 

Budući Audijevi RS modeli će imati jednu pogonsku jedinicu u budućnosti a ona će biti elektrifikovana.

 

 

Po šefu Audi Sporta za prodaju i marketing, Rolfa Mihla, marka iz Ingolštata na nišanu ima blago hibridnu i „plug-in“ hibridnu tehnologiju, ali i čisto električni pogon. Zašto bi Audi napravio takav potez, dodavao „elektrone“ u svoje rasne performantne modele? Odgovor navodno leži u „jednostavnosti“. Mihl je izjavio da Audi želi sve da pojednostavi za kupce.

 

 

U igri će biti jedan motor za jedan model. Po njemu, nema smisla u ponudu stavljati različite pogonske jedinice, dok će elektrifikacija biti ostvarivana „korak po korak“. Biće interesantno videti da li će ova filozofija simplifikacije izaći iz okvira Audi Sporta.

 

 

Trenutno, performantna divizija druge bavarske marke je tek na svom prvom koraku kada je elektrifikaciji reč, jer u ponudi ima samo jedan takav model – RS6 Avant.

 

 

Audijev superkaravan koristi 48-voltni hibridni sistem uparen s twin-turbo 4,0-litarskim V8, koji isporučuje 600 ks (441 kW) i 800 Nm. Sprint do stotke obavlja za 3,6 sekundi, dok mu je maksimalna brzina ograničena na 250 km/h. Snaga se preko osmostepenog Tiptronic menjača i quattro pogona šalje na sve točkove. Međutim, Audi namerava da ide nešto dalje s budućim elektrifikovanim modelima.

 

 

Audijev „korak po korak“ plan uključuje ponudu „plug-in“ hibrida i čisto električnih RS modela. Obe verzije bi trebalo da pristignu pre 2023. u formi RS4 (plug-in) i E-Trona GT RS. Izgleda da Audi voli da se „penje uz stepenice“, ali entuzijasti ne bi trebalo da budu uznemireni. Mihl kaže da će kompanija nastaviti da se fokusira na „performanse i svakodnevnu upotrebljivost“.

 

 

Elektrifikacija se ispostavila blagotvornom po performanse automobila zahvaljujući istovremeno dostupnom obrtnom momentu koji takva vrsta pogona pruža. Po Mihlu, „elektrifikovane performanse apsolutno mogu biti i emocionalne“.

 

Pa, jedva čekamo da osetimo te „emocije“, kao i da vidimo na koji način će odgovoriti konkurencija.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery