Vesti

Aston Martin DB5 – Bondov automobil iz ide na aukciju!

Najprepoznatljiviji automobil na svetu

Aston Martin DB5 James Bond Goldfinger
2.66KPregleda

Pred nama je jedan od svega četiri primeraka Bondovog Aston Martin DB5 modela u “Goldfinger” specifikaciji. Ovaj automobil koji dolazi za svim gedžetima koji su ga učinili jednim od najprepoznatljivijih automobila na svetu, uskoro ide na aukciju.

Aston Martin DB5 James Bond Goldfinger

Naime, aukcijska kuća RM Auctions će model Aston Martin DB5 sa brojem šasije DB5/2008/R potencijalnim kupcima ponuditi 15. avgusta na aukciji u Montereju. Ta aukcija će biti jedinstvena prilika za nekog da kupi originalni Bond automobil, poznat i kao “najpoznatiji automobil na svetu”.

Za razliku od ostalih modela koji su pozajmljeni produkciji za snimanje filma “Goldfinger”, ovaj model je dizajniran i konstruisan sa svim gedžetima u postrojenju brtinaskog proizvođača. Ostale modele je gedžetima opremila produkcija filma, tako da funkcionišu samo za potrebe snimanja.

To znači da su svi gedžeti, kao što su panel otporan na metke, katapult sedišta, rotirajuće tablice, prskalica ulja, skrivene mašinke i dimna zavesa na ovom modelu dizajnirani tako da funkcionišu dok postoje u automobilu, a ne samo jednom ili dva puta kao na modelima u “Goldfinger”-u.

Sad kada smo to naveli, da kažemo i da je ovaj automobil u potpunosti restauiran. Restauracija je obavljena u firmi Roos Engineering u Švajcarskoj. To je jedna od 13 firmi koje je kompanija Aston Martin ovlastila kao Heritage specijaliste. Restauracija je trajala četiri godine. Osveženi su i karoserija i šasija, ali i 13 gedžeta koji su pomogli Džejmsu Bondu da porazi “loše momke”.

Osim toga što izgleda kao da je praktično nov, ovaj Aston Martin DB5 je bio u vlasništvu samo tri čoveka. I to tokom poslednjih pet decenija. Takođe, on je 35 godina bio deo izložbe u muzeju.

“DB5 je specijalni Aston Martin, u to nema sumnje. Međutim, ovaj primerak ima neku svoju posebnu auru.”, rekao je istoričar Stiven Arčer.

Aston Martin DB5 James Bond Goldfinger

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery