AktuelnoVesti

Američka podmornica udarila u nepoznati objekat u Južnom kineskom moru

2.1KPregleda

Ratne podmornice su možda i najdiskretnije borbeno sredstvo. Ne samo da ih nikada ne vidimo, već su i njihova putešestvija pod velom tajne. Doduše, s vremena na vreme čujemo nešto o ovim metalnim behemotima, a kada se to desi, obično se ne radi o dobrim stvarima.

 

Američka ratna mornarica trenutno ima blizu 70 podmornica različitih vrsta i namena, s tim što se na „Los Anđeles“ klasu odnosi gotovo polovina. Mnogo manje, tačnije samo tri, pripadaju klasi „Morski vuk“, a USS Connecticut (SSN 22), upravo je član tog trilinga.

 

 

Ova jurišna podmornica je uvedena u službu 1997., a baza joj je Kitsap u Bremertonu (Vašington). Dugačka je 107,5 metara, pogoni je nuklearni reaktor, a posada broji preko 100 mornara.

 

 

Connecticut bi trebalo da se nalazi u međunarodnim vodama Indo-pacifičkog regiona (Južno kinesko more), i upravo je tu doživeo neobičan incident ove nedelje, koji je naknadno „procureo“ u javnost. Podvodni sudari podmornica su ekstremno retki, ali izgleda se baš to desilo. Po Američkoj ratnoj mornarici, „SSN 22 je udario u neki objekat dok je bila ispod površine, 2. oktobra u poslepodnevnim satima“.

 

 

Vojska naravno nije pružila bliže detalje o čemu bi moglo da se radi, ali kaže da oštećenje postoji, mada obim nije još uvek utvrđen. „Nuklearni pogonski sistem nije pogođen i u potpunoj je funkciji“, kaže se u izveštaju.

 

 

Nekoliko mornara je povređeno, javljaju mediji, ali bez težih posledica. Nije bilo potrebe za asistencijom, a „incident će biti istražen“, kažu američki zvaničnici.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery