Online plus

Akcija

1.28KPregleda

Očistimo Mišeluk (ali ga i zadržimo čistim)

Koliko puta ste prošli preko Mišeluka? Da li ste se ikada primetili gomilu smeća koju za sobom ostavljaju ljubitelji brzine koji se tamo okupljaju? Verovatno jeste, ali ta misao mine kako se dođe do prve sledeće krivine.

Pre…

S druge strane, možda je bolje preformulisati pitanje: „Da li SMO ikada primetili svo to đubre i zapitali se ko o tome vodi računa?“
Čija je Mišeluk „nadležnost“?
Kao i obično, potrebno je da dođe neko „sa strane“, da nam „otvori oči“, jer se mi prečesto naviknemo na neke negativne stvari i saživimo se s njima, ne potrudivši se da bilo šta sami pokušamo da promenimo. A da kritikujemo, to znamo…
Da li je ovaj problem u nadležnosti grada, ili u nečijoj drugoj, nije u ovom slučaju važno. Simptomatično je da to smeće nije smetalo upravo onima koji se tu okupljaju, i da niko od njih nije potegao inicijativu da se Mišeluk malo sredi. Opravdanja jednostavno nema. Grad je kriv što nije postavio kontejner, dok su motociklisti i ostali čije je Mišeluk omiljeno zborno mesto, mogli da samoinicijativno okače najlonske vreće (kao što smo mi uradili). Jeste da malo košta, ali u odnosu na razliku u „ambijentu“, cena je, čini se, potpuno benigna.
Volvo Ocean Race – Branko
Ipak, na sreću, postoje ljudi koji poseduju ekološku svest, a jedan od njih je član foruma www.vrelegume.rs pod imenom Volvo Ocean Race aka Branko. Branko je ponudio sve, čak i prevoz za sve one koji ga nisu imali, finansijski deo je takođe preuzeo na sebe, organizaciju (uz pomoć Trojanca koji je došao čak iz Beograda), a sa sobom je poneo mnoooogo dobre volje i energije. Da li je razlog svemu što Branko živi na relaciji Slovenija – Novi Sad, ili je u pitanju nešto nešto drugo, to ne znamo, ali da mu „skidamo kapu“, to u svakom slučaju.

 

Drugari…
Drejk i Fića

Forumaši
Dragan (Gaginho) je došao na vreme, ali ćemo mu oprostiti što nije učestvovao u akciji jer je zaista imao dobro opravdanje, a to je odlazak na svadbu (što njegov stajling jasno dokazuje). Uz Branka i Željka, koji su činili osovinu ovog poduhvata, akciji se pridružio Andrej (Drejk), koji je došao u najlepšem „Fići“ na svetu, kao i moja malenkost ispred redakcije magazina Vrele Gume (BimmerNS).
Da se ne završi na ovome
Kako je Mišeluk izgledao pre čišćenja, a kako posle, možete jasno videti iz fotografija, a kako to izgleda na makro planu, dokaz je velika akcija u Sloveniji u kojoj je učestvovalo 12 odsto stanovništva (250 000 ljudi), kada je prikupljen otpad sa 7000 divljih deponija na površini od 80 000 kvadratnih metara, u vrednosti od oko 80 000 evra koje će otići u humanitarne svrhe. Nadamo se da će taj „virus“ zakačiti i nas, u mnogo većoj meri nego H1N1…

Epilog

Mišeluk smo očistili u subotu, 24. aprila. Ostavljene najlonske vreće su već na današnji dan prilično pune (26. april), a takođe je primetno po otpacima bačenim sa strane da je nekim našim sugrađanima ovo zborno mesto novosadskih motociklista i ljubitelja brzine „suviše“ čisto. Očigledno je da i u ovom domenu, kao i u nekim drugim, otpor prema „promenama“ velik, a sticanje svesti mukotrpan i težak „posao“. Ipak apelujemo na sve ekološki svesne ljude, da se sve ne završi na ovoj maloj akciji, i da u perspektivi pređemo i na Novi Sad, jer drugi grad nemamo. Na kraju, zahvaljujemo se vozaču kamiona Vojvodina Puta koji nam je dobrovoljno pomogao i odvezao šesnaest napunjenih vreća smeća, jer u suprotnom, Brankov Volvo bi morao da to obavi iz minimum tri ture.

 

Drejk i BimmerNS

Apel
Redakcija magazina Vrele Gume se srdačno zahvaljuje svim učesnicima ove naše zajedničke male akcije, a posebno gospodinu Branku Aleksandru, uz apel da se i na višim instancama obrati pažnja na ovaj problem, ne samo što se Mišeluka tiče, već i grada Novog Sada, pa i šire.

Uz obećanje da će naša kuća raditi sve što je u njenoj moći da aktivno utiče na formiranje visokog nivoa ekološke svesti u Srbiji, pozivamo sve naše čitaoce i poštovaoce da nam svojim sugestijama i predlozima ukažu na ekološke probleme i njihovo eventualno rešavanje na redakcija@vrelegume.rs

Opširnije o ovoj akciji na forumu!

Dva dana kasnije…

Pavle Barta

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery