Vesti

41. Dakar reli 2019 – Fer plej potez motocikliste Sanderlenda i nova pobeda Loeba

Dakar reli
1.85KPregleda

Direkcija DAKAR RELIJA je od nastanka ovog surovog maratona umela da prepozna i nagradi PRAVE SPORTISTE i njihove ljudske gestove. Na 5. etapi aktuelnog DAKARA 2019, sjajan potez je načinio 29. godišnji motociklista Britanac SAM SANDERLEND, vozač „ktm-a“ ( broj 14 ) i šampion DAKARA iz 2107. godine.

U nepoštednoj borbi sa jakom konkurencijom, u jurnjavi po bespućima PERUA, naišao je na unesrećenog Portugalca PAOLA GONKALVEŠA koji je ležao pokraj svoje „honde“, povredjene glave i verovatno polomljene ruke.

Bez razmišljanja je stao da pomogne svom rivalu, pozvao je specijalnim uredjajem medicinski helikopter ( prekidač SOS koji je ugradjen na svako takmičarsko vozilo i koji se sme koristiti samo u slučaju ekstremne opasnosti ), sačekao da helikopter stigne i da se GONKALVEŠ prenese u letelicu. Tek onda je nastavio vožnju.

Direkcija relija je razmotrila ceo slučaj, videlo se da je SANDERLEND izgubio oko 10 minuta pa ga je proglasila POBEDNIKOM BRZINSKOG ISPITA i preračunala postignuto vreme. Sa takvim rezimeom SAM SANDERLEND je posle 5. etape dospeo na 2. mesto u generalnom poretku relija, sa samo 59 sekundi iza lidera BRABECA, iako je Francuz SULTRE bio pobednik 5. brzinskog ispita.

Zaista dobar gest francuskih organizatora koje mnogi, i to često, osudjuju za favorizovanje svojih sunarodnika. U klasi motociklista, posle 5. etape i uoči DANA ZA ODMOR, iza BRABECA i SANDERLENDA, nalaze se…. 3. KUINTANILA ( + 2.52 min. ), 4. PRAJS ( + 3.21 min. ) 5. VALKNER ( + 6.17 min. ) 6. VAN BVEREN ( + 6.36 min. ) a pogled na vremenske razlike najjasnije govori o perfektnom rivalstvu …

Motociklisti i vozači kvadova su u 5. etapi imali znatno kraći brzinski ispit ( 345 km. ) od takmičara sa automobilima, vozilima SxS i kamionima ( 517 km. ) zarad bezbednosti i teško prohodnih predela. U klasi kvadova i dalje je lider mladi Argentinac KAVILJASO sa „jamahom“ i sa čak 49.30 minuta prednosti nad svojim zemljakom FERIOLIJEM.

Diskfalifikovana grupa „ČETIRI MUSKETARA“

Nažalost, stigla je i jedna loša vest iz kancelarije SPORTSKOG DIREKTORA DAKAR RELIJA 2019. poznatog motocikliste MARKA KOME. Zbog greške moto ekipe „ČETIRI MUSKETARA“, tima koji čine italijanski paraplegičar NIKOLA DOT i njegovi verni prijatelji iz Španije, zbog pogrešnog, ranijeg ulaska u takmičarski tabor – bivak, ova neverovatna grupa  je DISKVALIFIKOVANA.

NIKOLA DOT je postao pravi HEROJ a  vest o isključenju sa relija je  prokomentarisao : „MOTOR mi je puno uzeo ali mi je dao i drugi život, kada sam stavio kacigu bio sam sretan i našao sam slobodu“. Podsetimo, 49. godišnji NICOLA DUOTTO je teško povredjen na moto takmičenju BAJA ITALIJA, 2010. godine, kada je povredio kičmu i ostao delom nepokretan.

Automobilisti

U kategoriji automobila, devetostruki WRC prvak SEBASTIEN LOEB je opet pobedio na brzinskom ispitu od 517 kilometara, vozeći svog „pežoa“, tačnije rečeno sjajno konstruisano vozilo sa verovatno 400 KS, pogonom na svim točkovima, lagano i slično nekoj modernoj bagi-amfibiji. LOEB i njegov dugogodišnji kopilot-suvozač DANIJEL ELENA su sasvim sigurno NAJBOLJA SVETSKA RELI POSADA. Njihova uigranost, dopunjavanje i poverenje doneli su fantastične rezultate.  Već za NEDELJU DANA NAĆI ĆE SE U MONAKU, NA RELIJU MONTE KARLO, na otvaranju nove sezone WRC 2019, a preseliće se u kokpit „hjundaia“.

Iza LOEBA, na 5. etapi 41.DAKAR RELIJA našli su se NASER AL ATIJA, koji je zadržao lidersku poziciju, NANI ROMA i STEFAN PETERHANSEL. Iako je na cilj brzinskog ispita u AREKIPI, NASER AL ATIJA stigao sa 10.22 minuta iza LOEBA, bio je dosta uspešniji od direktnog rivala STEFANA PETERHANSELA koji je imao zaostatak za LOEBOM od 26.09 minuta, tako da relista iz KATARA, vozač „tojote“ NASETR AL ATIJA, vodi ispred MISTER DAKARA sa velikih 24.42 minuta. ALI, da li je na takvom maratonu takva razlika VELIKA ?

Dakar reli

Kamiondžije

U samom finušu 5. brzinskog ispita, mislimo da nije teško odgovoriti na pitanje o najboljima medju kamiondžijama….NARAVNO…to su MAJSTORI VELIKIH MARATONA, tročlane posade KAMAZA, NIKOLAEV i SOTNIKOV.

Subota je u PERUU predvidjena za ODMOR, a onda se u nedelju ujtru po lokalnom vremenu nastavlja NAJPOZNATIJI svetski maraton, 41. DAKAR RELI.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery