Online plus

Vienna Autoshow

Sajmovi

Vienna Autoshow
3.76KPregleda

Dok glamurozni saloni automobila, prolaze kroz trend smanjivanja budžeta i uzmicanja pred online i drugim vrstama prezentacija, sajam u Beču (Vienna Autoshow) krasi stabilnost.  Pre svega, reč je o sajmu prodajnog  karaktera. Formula je utemeljena pre nekoliko godina. Ponuditi masovne modele u atraktivnim  limitiranim izdanjima, odlično uspeva kod austrijkog kupca koji još uvek uživa u tome da najedi komšiju (za sve novce).

Zgrada sajam

EU može da sačeka

Mirosalv Šosberger i Caroline Krismer

Rolls Royce Cullinan imao je svoju austrijsku premijeru na sajmu u Beču. To samo po sebi, liči na vest  koja se podrazumeva,  da nije jednog detalja. Naime prvi SUV iz Goodwood-a, prethodno je promovisan u Budimpešti, Sofiji i Pragu.  „Globalni  interes za naše modele i rast prodaje evidentan je i na tržištima  gde nemamo  zvanične dilere,  Primećujemo izuzetano interesovanje u celoj Centralnoj i Istočnoj Evropi kao i zemljama Balkana“,  konstatuje prvi čovek Rollsovog marketinga, Frank Tiemann.

Cullinan nije samo Rolls Royceov SUV, on je Rolls Royce medju SUV-ovima, napominje Caroline Krismer, lider inženjerske ekipe koja je razvila ovaj terenac.

Rolls-Royce Cullinan

“Bez napora bilo gde” , zvanični je slogan koji prati model nazvan po najvećem dijamantu ikada iskopanom.  Aluminijumska arhitektra luksuza, čini da je  Cullinan drugi  Rolls koji ne deli platformu sa drugim brendovima i modeliima.  Takodje ovo je prvi model u SUV segmentu koji potpuno ispunjava standard “3 box” dizajna, jer poseban zid odvaja putnike od prtljažnog prostora.  Novi 6.75 litarski twin turbo V12 motor razvija 536 ks i 870 Nm obrtnog momenta.

Ponudu na Rollsovom štandu zaokružuje Sliver Ghost Bespoke Collection model. Iza složenog imena krije se jedan od 35 specijano izrađenih modela Ghost-a  čiji enteijer po bojama i detljima, odaje počast  proslavljenim modelima kompanije sa početka 20-tog veka.

Uz informaciju “Dolazimo na Beogradski sajam”,  završavmo posetu  štandu Rolls Royce-a.

MINI 60 godina mlad

MINIPrimerak iz 1959. i MINI Electric Concept, okvir su za nastup mladalačkog benda BMW grupacije.  I godini jubileja, kupci i fanovi se pozivaju na  na kompletnu vernost brendu pa i onu konfecijsku.  Modna kreatorka Mirabell Plammer, izložila je kolekciju odeće inspirisanu MINI-jem.

MINI Electric koncept

Vredelo je čekati

Dizajn treće generacije modela Suzuki Jimny, vidno je ostario od 1998. godine. To nikakvi fejsliftovi nisu mogli da poprave.  Sledeći trend renesanse kutijastog dizajna koji je u segmentu terenaca započeo Jeep sa modelom Renegade, Jimny će fanove oduševiti svojim pomalo retro izgledom.  Ispod haube na delu je agilan 1.5 litarski benzinac, koji razvija 100 ks  koji 130 Nm obrtnog mometa čini dostupnim u naširem režimu rada motora.

Suzuki Jimny

O terenskim sposobnostima,  posetioci salona u Beču mogu da sude sami na poligonu gde ih instruktori voze preko razlitčitih prepreka : Svaki od terenaca izložen na salonu  zastupljnen je i na pologionu.

Kupovanje off raod vozila pa još na sajmu, ozbilja je i nimalo jeftina rabota.  Zato vredi robu prvo isprobati.

Mitsubishi L200

Mitsubishi L200

Na planu komleta specijalno kreiranih za sajam u Beču izdvaja se Mitsubishi L 200.   U specijalnoj ponudi na osnovnu cenu od  25.000 evra nadovezuje se oprema u obliku, krovnog šatora maerdevina i portabl kuhinje s porcelanskim posuđem. Samo za vas na sajmu u kompletu za 40.000 evra.

Dašak kompanijskog glamura

Zaprvo kada kupijete automobile vi ne pazarite samo limenu kutiju na četiri točka već se svojim novcem učlanjujete u kompanijsku filozofiju odabranog proizvođača.

Uprvo zato pored serijskih izdanja u Beču izloženi su  koncept modeli, automobili sveže pristigli sa trkačkih staza i pokoji oldtajmer.

Posetioce na štadnu Hyundai-a prvi dočekuje i30 N iz WTCR takmičenja. On je tu tek da se naglasi da je i civilni i30N hot hatch itekako potentne genetike.

Pressefoto –

Isti je sluačaj i kod Škode. Kupac modela Scala sa pravom treba da očekuje da će se nešto od “Au” efekta sa glamuroznog “Škoda Vision RS” preslikati na doživljaj vožnje u autombilu koji je upravo kaparisao.

Eletrifikacija u najavi

Sve smo bliže ranim 2020-tima, kada auto industriju treba do prodrmaju dva seizmička udara: Autonomi automobili i sve veća ekspanzija vozila na struju.

Hyundaijeva zvezda Kona, sada ima svoju elektro verziju, a tu je in Nexo u fuel cell izdanju. Enterijer je u oba automobila futuristički sa automatkim menjačima svedenim na četiri minijaturizirne tipke. Ipak, svemirki brod Nexo, kupiće oni koji su spremni da za to zadovoljstvo izdvoje 78 hiljada evra.

U Beču je lepo videti i Mercedes-AMG Project One.   Plag in hibridni sportski automobil kreiran je prema specifikacijama koje su osmislili F1 Pilot Lewis Hamilon i CEO Daimler-a Dieter Zetsche. Znači, mora de je dobar!

VW je izložio ID BUZZ Concept u putničkoj Cargo verziji.  Unuci hipika koji su na Woodstock ili eventualno u Zaječar išli Type 2 kombijem, prema najava već na EXIT 2022 moćiće da se odvezu na ekološki ispravan način.

Svoju sve veču autonomiju u okviru VW grupacije Škoda, demonstrira konceptom Vision E.  Dva elektromotra od 306 ks, autonomija kretanja od 500 km, punjenje baterije do 80% za 30 minuta. High teck podaci za concept koji u svoj diazajn lukavo ubacuje elemente klasične Škode 110.

Kažu, proizvodnja u Kini u drugoj polovini 2020-tih je gotova stvar, a za Evropsko tržište će se sklapati u Mladoj Boleslavi.

Zhi Dou – Preko Austrije u Evropu

Kineski proizvožači veruju da ako se učvrste na tržištu jedne zemlje EU, kupci u ostalim državama članicama  će disciplinovano stati u red da im kapitulantski predaju svoje teško zaradjene evre.

Zhi Dou

Zhi Dou svojim urbanim eletro dvosedom, rešio je da posatne najveća glavobolja Smartu.  100 km za 90 euro centi i autonomija od 250 km, aduti su ovog mališana.  Već je formirana car sharing flota za teritoriju Austrije.  Bitka sa afirmisanim Car2go programom tek treba da počne.

Doživljaj

Za razliku od sajmova koji deluju kao isturena odeljenja auto salona iz vašeg  grada,  manifestcija u Beču vodi posetioce kroz priče o brendovima. Za mnoge će viđeno ostati u sferi bajci, ali nekome će postati realanost. Gledajte da budete u ovoj drugoj kategoriji.

Tekst: Miroslav Šosberger

Fotografije : Vrele Gume, Vienna Auto Show

Sponzor našeg putovnja u Beč bila je kompanija Fudeks.

Fudeks rent a car ulazi u 2019.  uz brojne novine kada je reč o unapređenju usluga, digitalizaciji poslovanja i voznom parku koji obuhvata sve tipove automobila – od malih gradskih do porodičnih, luksuznih i sportskih modela. I sve to po uvek konkurentnim cenama.

Postoji mogućnost i online rezervacija i plaćanja najma vozila. Vozni park je proširen i dopunjen novim modelima do sada najtraženijih automobila kao i atraktivnim novitetima koje možete isprobati zahvaljujući Fudeks rent a car-u.

Ukoliko Vam je potrebna višednevna rent a car usluga, transfer od aerodroma Beograd do određene destinacije, ili bilo koje druge lokacije, Fudeks rent a car je pravi izbor.

 

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery