Online plus

SEAT Ateca

343Pregleda

Španska sela

Prvi SUV model iz Španije dolazi u vreme kada je većina evropskih proizvođača već predstavila prvu ili drugu generaciju svojih aduta u klasi


Kasni ulazak u segment koji godišnje beleži rast od oko 25 % ne mora da bude ˝kažnjen˝, ali proizvod treba da bude dovoljno dobar da privuče veći broj kupaca i otvori tržište za nove modele SEAT-a.

Iz malog sela u veliki grad
Seoce Ateca se nalazi zapadno od Saragose, u samom srcu Iberijskog poluostrva. Tačan razlog zašto je ovo ime odabrano verovatno nikada nećemo saznati, ali treba napomenuti da SEAT ostaje veran imenovanju svojih modela po španskim naseljima. Modifikovana MQB platforma na kojoj je Ateca bazirana i Leon na koji se novi SUV oslanja čine dobru osnovu za razvoj terenskog modela. Ne može se negirati povezanost sa Volkswagen Tiguanom, od koga je (pored ostalog) preuzet sistem prenosa snage na točkove. Generalno gledano Ateca koristi trenutno najbolje komponente Volkswagen grupacije u novom modelu.

Dizajn SEAT Atece je veoma prepoznatljiv i spaja dinamičnost i funkcionalnost. Trapezoidna maska hladnjaka, bočni spojleri skromne veličine i „naoštrena“ prednja svetlosna grupa su detalji tipični za jedan model španskog proizvođača. Glavna LED svetla ne deluju napadno i u kombinaciji sa svetlima za dnevnu vožnju i bočnim pokazivačima pravca čine skladu celinu.

Vrhunska tehnologija i emotivno iskustvo idu ruku pod ruku u modelu Ateca. Jedan primer toga je „svetlo dobrodošlice“: čim se otključaju vrata, LED diode u spoljnim retrovizorima osvetljavaju područje oko vrata, projektujući ime modela i njegovu siluetu na prostor ispod vrata.

Solidna četvorka
Unutrašnjost je savršeno usklađena sa spoljnim dizajnom i objedinjuje elegantni i dinamični karakter sa jedinstvenim osećajem čvrstoće i sigurnosti do kojeg je vozačima SUV vozila toliko stalo. Povišena pozicija sedenja povoljno utiče na preglednost saobraćaja, a svi instrumenti mogu neometano da se očitaju. Prekidači su grupisani blizu jedan drugom, dok se podaci za očitavanje, poput onih na ekranu info-zabavnog sistema (do 8 inča) nalaze samo jedan pogled dalje.

SEAT Ateca sa spoljnom dužinom od 4,36 metara nudi najbolju iskorišćenost prostora u svom segmentu, što je najbolje prikazano maksimalnom dužinom unutrašnjosti i prtljažnikom zapremine 510 litara, u standardnom izdanju, ili 485 litara u verzijama sa pogonom na sve točkove. U poređenju sa Tiguanovih 615 litara se primećuje manji zaostatak, ali je Ateca u odnosu na Qashqai i Kadjar u prednosti (430/472 l).

Ateca će verovatno svoj život provesti u gradu, zbog čega je broj sigurnosnih sistema zaduženih za rad pri nižim brzinama više nego impresivan. Asistent za pomoć u saobraćajnoj gužvi, radarom kontrolisani adaptivni tempomat sa praćenjem rastojanja, praćenje slepog ugla, prepoznavanje saobraćajnih znakova, parking asistent i još mnogi naizgled jednostavni sistemi brinu da vožnja zakrčenim ulicama ne predstavlja napor.

SEAT Ateca nudi odličnu povezanost raznih elektronskih uređaja unutar vozila sa najnovijom generacijom Easy Connect infotainment sistema, SEAT Full Link tehnologijom i ekskluzivnim aplikacijama SEAT ConnectApp: Media System plus sa ekranom od 8 inča. Connectivity Box u centralnoj konzoli prvi put omogućuje bežično punjenje pametnih telefona, dok SEAT Full Link tehnologija zajedno sa MirrorLink-om omogućuje povezivanje telefona sa Apple CarPlay ili Android Auto okruženjem.

Turbinium
Motori koji pokreću SEAT Atecu su mahom turbo punjeni, a njihova snaga se proteže od 115 do 190 ks. Osnovni dizel motor je 1.6-litarski TDI sa 115 ks, dok je za one koji traže nešto više dostupan 2.0-litarski TDI u verzijama sa 150 i 190 ks. Prosečna potrošnja goriva ide od 4,3 do 5,0 litara/100 km. Početni benzinski motor je 1.0-litarski TSI sa 115 ks. 1.4-litarski TSI se isporučuje sa funkcijom deaktiviranja cilindara pod delimičnim opterećenjem i razvija 150 ks. TSI i TDI motori od 150 ks su opciono dostupni sa DSG menjačem i pogonom na svim točkovima. Najsnažnija dizel verzije se standardno isporučuje u ovom paketu.

Oprema Atece je podeljena u tri nivoa: Reference – koji se isporučuje sa klima uređajem, multimedijalnim ekranom od 5 inča, sedam vazdušnih jastuka, kontrolom pritiska u pneumaticima i detektorom pospanosti; Style – se isporučuje sa felnama od 17 inča, zadnjim LED svetlima, kožnim volanom i parking senzorima; Xcellence – kao vrhunski paket poseduje presvlake od alkantare, zatamnjena stakla, felne od 18 inča, senzore za kišu i svetlo, kameru za vožnju unazad i ambijentalno svetlo.

SEAT Ateca će se na našem tržištu naći u prodaji od leta, a cene će biti naknadno saopštene.

Geza Vince
Postavljeno: 26.03.2016

Ostavite komentar