Online plus

Groblje automobila

5Pregleda

Automobilska „apokalipsa“

Jednom, kada sveta kakvog poznajemo ne bude, ovo bi mogla da bude jedna od slika budućnosti…

Prilično mračan uvod u priču, zar ne, ali usred male šume blizu Šatijona, seoceta u južnoj Belgiji, nalazi se pravo groblje napuštenih automobila. Ovi automobili su nekada pripadali američkim vojnicima koji su bili stacionirani u ovoj regiji. Nije poznato kako im je uspelo da nabave sve ove nekada prelepe automobile usred rata, ali s obzirom da je bio rat, nije ni teško pretpostaviti…

Kada se Drugi svetski rat završio, američke trupe su krenule na put kući, nadajući se da će prevesti i automobile, ali troškovi da bi se ovi automobili prebacili preko Atlantika su bili preveliki. Oficiri su odlučili da svoja vozila ostave u Belgiji. Oni su odvezeni uzbrdo, jedan po jedan, parkirani, i ostali sakriveni od ostatka sveta. Lokalci se baš i ne slažu s tim, smatrajući da je ovo otpad automobila koji je napravljen posle Drugog svetskog rata. Nama se čini da tu i jeste bio odlagan otpad, ali tek naknadno, u godinama nakon rata, jer to niko „ne bi primetio“ s obzirom na već prisutne automobile američkih vojnika.

Kada su se vratili u SAD, vojnici koji su želeli da povrate svoje automobile, morali su da preuzmu sve troškove oko prevoza, tako da nijedan jedini automobil nije „preživeo“.

U jednom momentu je bilo četiri „groblja automobila“ oko Šatijona, sa oko 500 vozila. Samo je jedno preostalo. Vremenom, korozija i raspadanje su uradili svoje, a ono malo što je ostalo su u velikoj meri pokrali meštani i kolekcionari automobila.

Gledajući sve ove automobile, čovek nekako stekne jasniju sliku u prolaznosti i vremenima koja se menjaju.

 

Ostavite komentar