Online plus

Fiat Ægea

42Pregleda

Tursko čedo

Nova Fiatova kompaktna limuzina, naslednica Linee, dolazi sa „arhaičnim nazivom“ Ægea, i na neki način predstavlja odavanje počasti Turskoj. Zašto Turskoj? Pa, Turska je oduvek bila od velikog strateškog značaja za italijanskog proizvođača automobila


Novi model krase italijanski stil i tehnologija. Dizajniran je u Italiji, kao proizvod FCA Centre Stiloa, a razvijen je u saradnji sa kompanijom Tofaš Tofaš R&D. Naravno, i proizvodi se u fabrici Tofaš u Bursi. Prodaja počinje u novembru, a planirana je za 40 tržišta na području Evrope, Bliskog Istoka i Afrike. Očigledna je namera FCA da na ovaj način poveća i pojača svoje prisustvo na spomenutim prostorima, ali i da utvrdi lidersku poziciju u segmentu kompaktnih limuzina u Turskoj.

„Italijan“
Kompanija akcenat stavlja na to da je Fiat Ægea dizajniran u Italiji, i da je zamišljen kao potpuno nova trozapreminska limuzina. Tim koji je radio na ovom modelu broji čak 2.000 članova, koji su radili na projektu tokom trogodišnjeg razvojnog perioda. Sedani ovog tipa najčešće nastaju kao varijacija na temu već postojećih hečbek modela, kada im se na zadnjem delu dodaje „rep“. Iz tog razloga, s dizajnerskog aspekta, najčešća posledica je da dobijamo prilično ružne automobile. Fiat naglašava da je nova Ægea „rođena kao limuzina“, tako da predstavlja poseban dizajnerski projekat. Ruku na srce, to se i primeti. Proporcije su prijatne za oko, dinamične i biće interesantno videti ovaj modelu uživo, što se nadamo da će biti uskoro.

Komfor na nivou
Pored atraktivnog dizajna, pažnja je obraćena i na praktične atribute. Mada je kompaktnih dimenzija (4,5 m duga, 1,78 m široka i 1,48 m visoka), ova limuzina sa međuosovinskim rastojanjem od 2,64 m pruža dosta prostora unutar kabine. Putnički odeljak je kreiran tako da može da ugosti pet odraslih osoba natprosečnih gabarita. Prtljažnik raspolaže zapreminom od preko 510 l.

Proverena motorizacija
Na planu pogona, Fiat se oduvek odlično kotirao među evropskim proizvođačima automobila. Paleta motora dostupna za Ægeau se sastoji od dva turbo dizel Multijet II i dva benzinska agregata. Snaga motora je u rasponu od 95 do 120 „konja“, a dizel jedinice su poznate po svojoj niskoj potrošnji goriva.

U skladu s trendovima
Novi kompaktni sedan je opremljen i nizom naprednih tehnološih rešenja. Brojne su standardne i opcione funkcije poput Uconnect sistema sa ekranom osetljivim na dodir od 5 inča, Bluetooth konekcije, audio prenosa, čitača teksta, glasovnog prepoznavanja, integrisanja iPod uređaja… Tu su i neizbežne komande na upravljaču a po želji automobil može da dođe sa zadnjom kamerom i TomTom satelitskom navigacijom.

VG redakcija

Ostavite komentar