Online plus

Chevrolet Cruze

196Pregleda

Krstarenje nižom klasom

Planovi i strategije poslovanja proizvođača automobila se često menjaju, a to najbolje znaju kupci koji željno iščekuju novi model


Povlačenje nekog modela, ili čak proizvođača sa tržišta, često zna da bude protumačeno kao znak slabosti ili pogrešne procene. Odluka General Motorsa, da marku Chevrolet diskretno izbaci iz Evrope, može biti jedna od onih koje se donose u sasvim pogrešno vreme.

Prva generacija Chevrolet Cruzea je pridobila sasvim pristojan broj (zadovoljnih) kupaca

Procena greške
Prva generacija Chevrolet Cruzea je pridobila sasvim pristojan broj (zadovoljnih) kupaca. Sa pravom se očekivalo da će naslednik napraviti još veći uspeh na evropskom tržištu i pridobiti još veći krug zainteresovanih. Novi Cruze će biti ponuđen u više od 40 zemalja širom sveta, ali se tu neće naći evropske zemlje, jer je procenjeno da se pozicija Chevroleta opasno približava onoj gde je Opel najviše zastupljen.

Koeficijent otpora vazduha je smanjen u odnosu na prethodnu verziju i sada iznosi 0,29

Chevrolet će se umesto toga više bazirati na modelima visokih performansi, dok će Opel i dalje biti zadužen za modele niže i srednje klase. Možemo samo da kažemo – šteta za ovakav razvoj situacije.

Ogroman korak napred za novi Cruze je za neke došao kasno, ali se drugi njemu uveliko raduju. Veći i lakši od prethodnika, opremljen efikasnijim motorima i drastično bolje izrađen, novi Cruze je više nego uspela evolucija prethodnog modela.

Aerodinamički i estetski unapređen izgled automobila je dobrim delom nastao kao posledice intenzivnog rada u vazdušnom tunelu. Koeficijent otpora vazduha je smanjen u odnosu na prethodnu verziju i sada iznosi 0,29. Kada su dimenzije u pitanju, novajlija poseduje 68 mm dužu i 25 mm nižu karoseriju, sa znatno zakošenijim vetrobranom, ali i jednim funkcionalnim dodatkom u vidu diskretnog spojlera na vrhu petih vrata. Može se slobodno reći da je na dizajn Cruzea veliki uticaj imao izgled drugih Chevroletovih modela, naročito Impale i Malibua. Vizuelna originalnost bi, u teoretskom razmatranju, trebalo jasno da izdvoji ovaj model od konkurentskih u istoj klasi. Specifičnosti vezane za novi su Cruze su projektori u farovima i LED osvetljenje, kao i RS paket sa felnama od 18 inča.

Prostorno uređenje
„Rastegnuti“ enterijer novog Cruzea nudi više prostora za kolena putnika, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima. Više mesta povlači sa sobom i veću dozu komfora tokom vožnje, dok su kvalitetniji materijali tu da pruže osećaj vožnje u vozilu više klase. Lakirane piano crne površine prednje konzole, grejana kožna sedišta i Mylink info-zabavni sistem poslednje generacije, čine da se putnici unutar Cruzea osećaju pomalo razmaženo.

Karoserija Cruzea je nakon pravog tretmana mršavljenja oslabila 24 kg, ali je zato čvrstoća povećana za 27%

Karoserija Cruzea je nakon pravog tretmana mršavljenja oslabila 24 kg, ali je zato čvrstoća povećana za 27%. Upotreba aluminijuma je povećana u odnosu na prethodni model, naročito u predelu ogibljenja, što je pozitivno uticalo na ponašanje u vožnji. Uštede nije bilo na polju bezbednosti, tako da je novi model opremljen sa sve četiri disk kočnice, potpomognute ABS-om, StabiliTrak kontrolom stabilnosti, kao i senzorima za praćenje „mrtvog“ ugla, rastojanja od vozila ispred i praćenje trake u kojoj se vozilo kreće. Standardna oprema podrazumeva prisustvo 10 vazdušnih jastuka i sistema za praćenje pritiska u gumama.

Proizvodnja novog Chevrolet Cruzea će se odvijati u fabrici Lordstown u Ohaju, a prodaja počinje do kraja godine

Za severnoameričko tržište Chevrolet je pripremio novi bazni turbo motor od 1,4 l sa 153 ks i 240 Nm. Ubrzanje do 100 km/h sa ovim motorom Cruze dostiže za oko 8 sekundi, mada je adut ovog motora niska potrošnja koja iznosi 6 litara na 100 km, ostvarena uz pomoć Start/Stop sistema.

Proizvodnja novog Chevrolet Cruzea će se odvijati u fabrici Lordstown u Ohaju, a prodaja počinje do kraja godine. Ostaje nam jedino da žalimo zbog odluke da se novi model ne ponudi kupcima u Evropi, jer bi bez sumnje uz dosadašnji nivo cena bio zanimljiv širem krugu potencijalnih kupaca.

Geza Vince

Ostavite komentar