AktuelnoVesti

Yugo kabriolet sa samo 595 kilometara na satu na aukciji Barret-Jacksona

7.77KPregleda

Ovaj retki Yugo je na aukciji doneo 12.100 dolara. Šta je novi vlasnik dobio za taj novac?

 

I zvanično „najgori automobil ikada uvezen u SAD“, Yugo po nekoj logici ne bi trebalo da bude uvršćen u listu poželjnih klasika, tako da je ovaj GVC Cabrio iz 1990 privukao pažnju.

 

 

Primerak o kojem se radi se našao na Barrett-Jackson aukciji u Hjustonu, koja se održala od 16. do 19. septembra. Automobil je u sjajnom stanju a na kilometar-satu stoji da je prešao tek 595 kilometara. Teško je zamisliti da bi neko kupovao Yugo u kolekcionarske svrhe, ali ukoliko neka verzija ispunjava kriterijume, to je upravo ova pred nama. Samo 6.359 Yuga je proizvedeno za 1990., a tek mali deo se odnosi na modele bez krova. Ujedno, tada je uveden veći 1,3-litarski četvorocilindraš, uparen s petostepenim manuelnim menjačem.

 

 

Ta godina je označila početak kraja za Yugo u Americi. Prodaja je padala nakon vrhunca iz 1987., kada je prodato gotovo 49.000 primeraka, a ekološka regulativa i rastuća nestabilnost u Jugoslaviji, učinili su da popularni mali hečbek u potpunosti nestane s američkog tržišta 1992. Da ironija bude veća, NATO je 1990. bombardovao staru fabriku.

 

 

Mada neomiljen od strane široke publike, Yugo je uspeo da generiše malu bazu ljubitelja, što je na kraju krajeva dokazala i dobijena cena. Nije posebno visoka, ali ko bi u Srbiji dao 12.000 dolara za Yugo, pa taman bio s pozlaćenim felnama?

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery