AktuelnoVesti

VW Golf R32 s 1000 ks koji se koristi i za svakodnevnu vožnju (VIDEO)

6.61KPregleda

Šta može da se desi kada „ganc“ novi Golf R32 izgubi trku od Golfa GTI?

 

U slučaju ovog vlasnika – pravac radionica u svrhu dodavanja turbopunjača VR6 motoru. Reč je o modelu pete generacije, kupljenom 2009. Od tada do danas se mnogo toga desilo, što je rezultiralo u vidu 1.000 ks i „jedenjem Porschea 911 Turbo za ručak“.

 

Vlasnik ovog Golfa R32, Žak De Ber nije bio nimalo oduševljen kada je njegov ljubimac izgubio od niže pozicioniranog GTI-a u trci ubrzanja. Doduše, tada je bio standardan i praktično nerazrađen, ali je poraz motivisao De Bera da na 3,2-litarski V6 motor uskog ugla između cilindarskih redova „prikači“ turbopunjač. Nakon višegodišnjeg razvoja i finog podešavanja, njegov automobil izgleda „standardno“ spolja, ali njegove performanse daleko nadmašuju one koje poseduje fabrički model.

 

„Petica“ je bila poslednji Golf koji je posedovao VR6 mašinu, a R32 se proizvodio od 2005. do 2008. u ograničenom broju primeraka. Tokom tog perioda je dolazilo do masovnog uvođenja turbopunjača, tako da je perjanica u vidu R32 bila neznatno brža od priuštivijeg i niže pozicioniranog GTI-a.

 

Dodatni razlog je ležao u činjenici što je VR6 motor težak, što je anuliralo deo dodatne snage. VR6 radne zapremine 3,2 litra je isporučivao 250 ks i 320 Nm maksimalnog obrtnog momenta, koji su se putem šestostepenog menjača s dvostrukom spojnicom slali na Haldex pogon na sve točkove.

 

De Berov R32 ne mora više da brine o Golfovima GTI, jer redovno pobeđuje etablirana imena u trkama ubrzanja, kao što su Nissan GTR, Porsche 911 Turbo i BMW M3. Sledeći cilj je prelazak četvrt milje za devet sekundi, što je neverovatno ostvarenje za jedan hečbek.

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery