AktuelnoSportVesti

WRC 2022, 2. Croatia Rally

1.71KPregleda

Za samo 4,3 sekunde pobedila posada Rovanpera–Haltunen, u Toyoti

 

 

 

Bio je to još jedan perfektan reli sa dramatičnom završnicom koja je postala već uobičajena, kada je reč o najboljim reli vozačima sveta.

 

Posle 20 brzinskih ispita, u jako teškim vremenskim uslovima, na ispitima koji su bili prljavi do zla boga, u mnogim krivinama prekriveni zemljom i šljunkom, i sastavljeni od različitih asfaltnih podloga, sa bezbroj prevoja-skakaonica a najsrećniju su nekako stigli do cilja, posle 275,99 kilometara brzinaca i ukupnog itinerera od 1642.18 kilometara (jedan ispit je otkazan zarad bezbednosti, zbog magle).

 

Naš „dopisnik“ iz Hrvatske opet je bio neumorni prijatelj i potpuno obavešteni reli suvozač i šampion Davor Devunić. U nedelju oko 13 časova nam se javio i usplahireno saopštio:

 

Ovo je neverovatno, evo nas blizu Kumrovca, gde je cilj, sledi ispit POWER STAGE, Tanak je preuzeo vodjstvo ima prednost od samo 1.4 sekunde, ali Rovanpera ima slikove a staza je klizava, pada kiša, ovo je zaista filmska i dramatična borba izmedju Finca i Estonca.

Pokraj mene je nekoliko reli vozača Hrvatske i novinari, zaista ne znamo ko će pobediti. U publici je prava euforija, svi su oduševljeni, ima ih na hiljade, i pored tako lošeg vremena koje nas je pratilo ovog vikenda“

 

 

Poslednji ispit je pripao Rovanperi koji je huspeo je da u konačnom poretku posle 20 ispita pobedi Estonca Ot Tanaka za samo 4.3 sekunde

 

 

Rovanpera je na cilju izjavio da mu je to najteža pobeda u karijeri, a svi asovi premijer klase su Croatia Rally ocenili kao posebno teškim, uz pravu lutriju kada su gume u pitanju.

 

 

Danijel Šaškin, poznat po učestvovanju na maratonskom Dakar reliju, prvi čovek Croatia Rally, najzaslužniji za dovodjenje WRC serije u Hrvatsku, gde će za sada biti još 2023. i 2024, je rekao:

Bio mi je cilj da organizujem ovako težak reli i da Hrvatsku  pamte po pravom reli nadmetanju“

 

Reli u Hrvatskoj dugo će pamtiti i poznati Belgijanac, Tijeri Nojvil, i Hyundai. Početak u petak mu je bio odličan, zauzimao je drugo mesto, onda je sve krenulo loše uz pogrešan izbor guma, da bi nedelja donela opet promenljiva vremena, a onda u samom finišu izletanje sa staze i havariju vozila.  Kada su svi pomislili da je to kraj za popularnog majstora vožnje, koji i van staze koristi naočare sa dioptrijom, sreća ga je „pomilovala“, nekako se izvukao na put posle izletanja i sa dve probušene gume, prednjom i zadnjom, uspeo da prodje kroz cilj i da osvoji TREĆE MESTO NA PODIJUMU !!!!!

 

Takav scenario može da „napiše“ samo WRC, i zato ima armiju pristalica širom sveta.

 

 

Tabela konačnog poretka mnogo toga otkriva. Bidi se koliko su Rovanpera i Tanak bili brži od ostalih. Nojvil je za pobednikom kasnio skoro MINUT I PO, a često odlični Japanac Katsuta Takamoto ima zaostatak sa Toyotom (istom kao i Rovanpera), od čak 8 minuta. To je samo potvrda činjenice da je staza bila užasna.

 

 

U klasi WRC Francuz Rasel je bio najbolji sa Citroenom C3, ispred reli šampiona Evrope Poljaka Kajetanoviča, Finca Lindholma i verovatno danas najbržeg reliste Rusije, zaista odličnog reli majstora Nikolaja Griazin, svi su sa Škodama.

 

Čast Srbije branila je jedina naša posada na Croatia Rally, LAZAR MILOVANOVIĆ – GORAN RABASOVIĆ. U klasi R4 zauzeli su veoma dobro 5. mesto medju 11 rivala, dok su u generalnom, sa „Ford fiestom“ bili 42.

 

Lazar Milovanović je zaslužio čestitke i opravdao poverenje sponzora, u reliju se pojavio tek 2019. godine, a učitelj i suvozač mu je bio trofejni reli šampion iz Užica i osvajač „Zlatne kacige“, pravi profesor relija u „fići“ – Vlada Dubljanin, jedini koji je mogao da se takmiči sa već legendarnim Vićentijem Savićem.

 

U generalnom plasmanu WRC. 2022. ubedljivo je prvi KALE ROVANPERA, sa 76 bodova, ispred Nojvila koji ima 47. Naredni WRC je od 19-22. maja u Portugalu, a tamo stiže i KRALJ, devetostruki šampion sveta, Sebastien Loeb, sa „ford pumom“.

Konačni generalni poredak:

 

Đorđe Đenić – Moj svet brzine

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery