AktuelnoZanimljivosti

Vukovi ne samo što ozdravljuju prirodu već značajno smanjuju broj naletanja vozila na jelene

3.66KPregleda

Opšte je poznato koliko su vukovi važni za zdrav ekosistem. Dobar primer je njihovo ponovno prisustvo u nacionalnom parku „Jelouston“, koje je dovelo do kaskadnih (pozitivnih) promena i ozdravljenja prirode.

 

S njima se vratila i populacija dabrova, koja je bila svedena na samo jednu koloniju u čitavom parku, vegetacija blizu korita reka je oživela, a pritisak na populaciju jelena je ponovo pokrenuo njihovo kretanje. Čak, populacija jelena sem što je postala zdravija, za dve trećine je brojnija nego što je to bila 1968. Dakle, svako ko vuka smatra za štetočinu, u najmanju ruku je neupućen.

 

Međutim, ovaj vrhunski predator je doneo dobrobit na još jednom planu. U izvesnim delovima SAD sudari između vozila i jelena nisu retka stvar. Štaviše, predstavljaju ozbiljan problem. Suvišno je reći da su ovakvi incidenti opasni i skupi.

 

Da bi pronašao prirodnu soluciju za ovaj složeni infrastrukturni problem, tim iz „Zbornika radova nacionalne akademije nauka SAD“ (PNAS), okrenuo se proučavanju vukova. U okviru njihovog istraživanja, utvrđen je jedinstven trend koji pokazuje povezanost vukova sa značajnim smanjenjem direktnih sudara između vozila i jelena (DVC). Ova studija je akcenat stavila na saveznu državu Viskonsin, ali je u potpunosti primenjiva na globalnom planu.

 

Studija PNAS-a je sasvim jasna, „Uvođenje populacije vukova je smanjilo broj direktnih sudara s jelenima za 24 odsto, što je ekonomski benefit 63 puta veći u odnosu na troškove vezane za verifikovane napade vukova na stoku“. Pored toga što se radi o velikoj ekonomskoj dobiti, ono što je još važnije je spasavanje života. Studija objašnjava da se „oko milion direktnih sudara između vozila i jelena desi godišnje u SAD, što uzrokuje 200 smrtnih slučajeva i 29.000 povreda. S ekonomskog aspekta, sve to košta blizu 10 milijardi dolara“. Ovaj značajan uticaj na gubitak ljudskih života i ekonomiju, znači da bi redukovanje DVC-a imalo značajne pozitivne implikacije.

 

Kako vukovi doprinose smanjenju saobraćajnih udesa? Bazirano na podacima PNAS-a, smanjenje DVC-a nije prouzrokovano smanjenjem populacije jelena zbog vukova, kako bi neko pomislio, već ima veze s načinom na koji vukovi love jelene, koristeći puteve i cevovode radi efikasnijeg kretanja. Jeleni s druge strane primećuju ovaj trend, tako da se drže dalje od saobraćajnica i naravno vukova.

 

Dakle, vukovi sem što doprinose prirodnom diverzitetu ekosistema, smanjuju rizik od naletanja vozila na jelene, što se često završava gubitkom života, ozbiljnim povredama i materijalnim gubicima. Za sada, nisu svi delovi SAD i Evrope spremni da podrže povratak vukova, ali u ruralnijim oblastima, jasno je da je prisustvo ovih predatora donelo čitav niz pozitivnih stvari.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery