Eco GreenIndustrijaVesti

Nissan planira lansiranje 23 elektrifikovana modela do 2031.

985Pregleda

Nakon revidiranja kompletne game (osim GT-R-a), Nissan se priprema za neizbežnu električnu eru.

 

Japanski proizvođač je sledeća kompanija na listi onih koji su najavili ogromne investicije u elektrifikaciju, s planom da uloži ni manje ni više nego dva biliona jena, što je oko 17,68 milijardi dolara, u narednih pet godina.

 

Ono što nam Nissan obećava su „uzbudljiva električna vozila i tehnološke inovacije“. Ukupno 23 elektrifikovana modela, uključujući 15 čisto električnih, biće lansirano do fiskalne 2030. godine, koja se u Japanu završava 31. marta 2031. Sve ovo je deo Nissan Ambition 2030 agende, a neki od ovih modela će se prodavati pod Infinitijevim bedžom.

 

U međuvremenu, 20 elektromobila i hibrida (e-Power) pristižu u narednih pet godina, a Nissan se nada da će elektrifikovani modeli dostići 75 odsto udela u prodaji u Evropi do fiskalne 2026. Što se tiče matičnog, japanskog tržišta, očekuje se procenat od 55 odsto u istom vremenskom periodu, dok je u Kini cilj 40 odsto. Kada su u pitanju SAD, na čisto električne automobile bi trebalo da se odnosi 40 odsto prodje do kraja fiskalne 2030.

 

Da bi podržao plasman hibridnih i automobila s nultom emisijom, Nissan će nastaviti da razvija tehnologiju litijum-jonskih baterija, s namerom da isporuči tehnologiju bez kobalta, u cilju smanjivanja proizvodnih troškova za do 65 odsto do fiskalne 2028. Takođe, otprilike u to vreme, prvi EV opremljen čvrstim baterijama trebalo bi da pristigne na tržište. Pre nego što se to desi, pilot fabrika će biti stavljena u pogon u Jokohami do fiskalne 2024.

 

Baterije u čvrstom stanju ne samo što je redukovati vreme punjenja za trećinu, već će spustiti troškove na 75 dolara po kWh do fiskalne 2028., odnosno 65 dolara na kraju. U dugoročnom smislu, Nissan smatra da će ostvariti paritet troškova između konvencionalnih i električnih automobila. Kada smo već kod baterija, treba istaći da će globalna proizvodnja porasti na 52 GWh do fiskalne 2026., pre dostizanja čitavih 130 GWh do fiskalne 2030.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery