AktuelnoVesti

Volkswagen ukida Passat i u Evropi, i to nije sve…

8.12KPregleda

Arteon je takođe na putu u „večna lovišta“, tako da se ispotavlja da je kratkog veka. Stvari kako se čini, spasava Passat karavan.

 

Volkswagen je planirao da premesti proizvodnju evropske verzije Passata iz Emdena u Nemačkoj u novu fabriku u Turskoj, kada je o novoj generaciji reč. Konflikti u Siriji i učešće Turske u njima, promenili su planove nemačkog konglomerata, koji je na kraju odlučio da proizvodnju izmesti u Bratislavu, uz investiciju u tu fabriku vrednu milijardu evra.

 

Do toga će doći 2023., kada proizvodnja sestrinskog modela, Škode Superb, bude premeštena iz Kvasinija u Češkoj. Međutim, po novom izveštaju, VW je odlučio da ukine Passat u Evropi, nakon slične odluke vezane za model s američkim specifikacijama, koji se proizvodi u Čatanugi. Ovaj model (NMS) je inferioran u odnosu na evropski baziran na MQB platformi, a kao i „rođak“ sa Starog kontinenta, imaće oproštaj s publikom 2023.

 

Tračak nade za ljubitelje kultnog nemačkog modela ostaje u vidu Passata u karavanskoj karoserijskoj varijanti, koji će ipak biti dostupan u novoj generaciji. Racio ovde sugeriše da VAG želi da redukuje rizik vezan za kanibalizaciju, jer Škoda Superb u velikoj meri  oduzima prodaju limuzinskom Passatu, što ne čudi s obzirom na to da je reč o većem i praktičnijem modelu, kao i „hečbek“ postavci. Uz to, on je poslovično jeftiniji, mada je ta razlika znatno smanjena poslednjih godina.

 

Izveštaj kaže da će naredna generacija Superba ciljati na kupce iz srednjoevropskih i istočnoevropskih zemalja, gde su sedani još uvek popularni, dok će Passat karavan apelovati na kupce iz zapadne Evrope. Nema reči o tome da Passatov najveći neprijatelj nije češki pandan, već bujanje SUV/krosover segmenta.

 

Izvori iz kompanije, upoznati s planovima VW grupe, kažu da će kompanija još veći fokus staviti na modele s povišenim klirensom, kao i na električnu gamu. Još jedna žrtva će biti atraktivniji Passatov derivat – Arteon. I „liftbek“ i „shooting brake“ (karavan) neće doživeti sledeću generaciju.

 

Da završimo ovu vest s pozitivnom napomenom za anti-SUV populaciju, VW je prethodno potvrdio planove vezane za početak proizvodnje novog Aero elektromobila s četvoro vrata, koji će silaziti s proizvodnih traka u Emdenu, počev od 2023. Smatra se da će biti serijska verzija Space Vizzion koncepta iz 2019.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery