AktuelnoEco GreenVesti

Velika Britanija zabranjuje prodaju benzinaca i dizelaša 2030., odnosno hibrida 2035.

1.67KPregleda

Britanske vlasti su potvrdile da će zabraniti prodaju novih benzinskih, dizel i hibridnih automobila počev od 2030., kao deo onoga što premijer Boris Džonson naziva „Zelena industrijska revolucija“

 

Ovaj vremenski okvir je pomeren s perioda od 2035. do 2040., što znači da su Britanci samo devet godina daleko od ostvarivanja plana sastavljenog od 10 tačaka, koji podrazumeva nultu emisiju ugljenika u ovoj zemlji do 2050.

 

Prilikom potvrđivanja ovog plana, britanski premijer, Boris Džonson, rekao je: „Vlada će investirati više od 2,8 milijardi u električna vozila, instaliraće stanice za punjenje širom zemlje i proizvodiće baterije dugog veka u britanskim ’gigafabrikama’.“

 

Majk Houz, izvršni direktor Društva proizvođača i trgovaca motornim vozilima je izjavio: „Ulaganje u proizvodne kapacitete za električne automobile je jednako dobrodošlo, jer mi želimo da ova tranzicija bude urađena u maniru ’Made in UK’, ali ako želimo da ostanemo konkurentni, kao industrija i tržište, ovo je tek početak onoga što je potrebno uraditi. Mi ćemo od sada sarađivati s vladom u vezi sa detaljima ovog plana, koji mora biti realizovan takvim tempom da se ostvari rapidna tranzicija od koje će koristi imati čitavo društvo, i koja će osigurati proizvodnju u automobilskom sektoru, kao i radna mesta.“

 

Automobilska industrija je pozdravila ove vesti. Edrijen Holmark, predsednik i generalni direktor Bentley Motorsa, takođe je imao šta da kaže: „Bentley pozdravlja jednostavnost i jasnoću budućeg zakona za britansko automobilsko tržište, i biće spreman za završetak prodaje novih automobila pogonjenih benzinskim i dizel motorima do 2030., kao i hibrida do 2035. Takođe pozdravljamo prepoznavanje PHEV modela kao mosta ka čisto električnoj automobilskoj floti, koji će odigrati značajnu ulogu u redukovanju emisije CO2. Kupci Bentleyja se već sada odlučuju za „plug-in“ vozila, na koje se danas odnosi trećina prodaje.“

 

„Mi takođe pozdravljamo nove, ambiciozne, ali u isto vreme neophodne ciljeve i rokove koje je postavila vlada. Fokus sada treba da se premesti na kreiranje i implementaciju unakrsnog industrijskog plana, da bi se formirala infrastruktura, a samim tim i omasovila ciljna grupa kupaca. Bentley je spreman da se transformiše i podrži širu britansku misiju na ovom planu“, dodao je on.

 

Da li će postojeći konvencionalni automobili morati na otpad do 2030.?

 

Ne. Vlada želi da zabrani prodaju novih automobila pogonjenih benzinskim i dizel motorima 2030, odnosno hibridnih vozila 2035. Postojeća flota će verovatno biti do tada dodatno oporezovana, ali ministri žele da osiguraju da svi novi automobili budu pogonjeni isključivo uz pomoć električne energije.

 

Ovo je prirodan sled događaja u svakom slučaju. Elektrifikacija je već uzela maha, tako da vlasti zapravo samo potvrđuju neizbežnost industrijskog trenda.

 

Zašto zabrana?

 

Ministri tvrde da svake godine 40.000 ljudi prerano premine zbog zagađenja (što potvrđuju brojne naučne studije), tako da su kreirane mere širokog raspona, da bi se popravio kvalitet vazduha u Ujedinjenom Kraljevstvu.

 

Neke promene će pristići pre zabrane SUS motora 2035; tu je novoformirani fond vredan 255 miliona funti, koji će motivisati lokalne zajednice da se upuste u borbu protiv emisije štetnih gasova, kao i javni transport, uz potencijalno uspostavljanje zona za čiji ulazak će vlasnici „najprljavijih“ vozila morati da plate.

 

Vrele Gume

2 Komentara

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery