AktuelnoVesti

Vanredno stanje u Americi zbog električne energije

5.99KPregleda

Broj električnih automobila raste dok manjak struje preti da “ugasi” Ameriku

 

 

 

Predsednik Amerike Džo Bajden danas je proglasio vanredno stanje u zemlji zbog pretnje akutnog nedostatka električne energije izazvane nezapamćenim sušama i povećanom potrošnjom na svim nivoima. 

 

 

Posebno je izrazio zabrinutost što Amerika nije u stanju da održi projekte masovne izgradnje solarnih kapaciteta zbog manjka solarnih ćelija i modula. Zbog ovoga gotovo svi energetski projekti bazirani na solarnim kapacitetima ili kasne ili se čak otkazuju, što značajno remeti energetski bilans u bliskoj budućnosti.

 

 

Zbog svega rečenog, Bajden je predložio da borba protiv nestašice struje bude u nadležnosti sekretarke Đine Rejmondo tako što će odobriti oslobađanje od carina na uvoz solarnih ćelija i modula iz Kambodže, Malezije, Tajlanda i Vijetnama.

 

 

Kompletna situacija sa električnom energijom u Americi, posebno može negativno da se odrazi i na razvoj EV sektora u globalnoj automobilskoj industriji. 

 

 

Realni analitičari koji se bave energetikom jasno upozoravali da masovni razvoj električne mobilnosti neće moći biti ispraćen adekvatnim rastom proizvodnje i distribucije električne energije, posebno one iz obnovljivih (čistih) izvora, što se i potvrđuje odlukom američke administracije.

 

 

Sasvim je jasno, da ako se Amerika energetski zakašlje, mnogi će umirati u mraku, posebno iz aspekta energetske krize koja preti Evropi, što samo po sebi vodi prema činjenici da će i potražnja za EV vozilima dospeti u veliku krizu. 

 

Biće zanimljivo…

 

A kako se naš urednik osvrnuo na ovu temu, pogledajte:

 

 

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery