AktuelnoMotoGP

Valentino Rosi smatra da je Fabio Kvartararo glavni favorit za titulu

1.38KPregleda

Valentino Rosi ima samo lepe reči za Fabija Kvartarara, smatrajući da je Francuz taj koji „pravi razliku“ u dosadašnjem delu MotoGP sezone, ujedno rekavši da je najbrži momak na stazi i favorit za titulu.

 

Fabrička Yamaha M1, iskritikovana od strane svojih vozača krajem prošle godine, perfektno je startovala u 2021., s pobedama Maverika Vinjalesa i Fabija Kvartarara u uvodnim trkama u Kataru.

 

Ovaj motocikl je pobedio u četiri od šest dosadašnjih trka i vodi u šampionatu s 24 poena prednosti, ali sve pobede posle Katara, kao i mesto lidera u šampionatu, ostvario je Kvartararo.

 

Nijedna druga fabrička Yamaha se nije našla na podijumu od Katara, jer je Franko Morbideli u Herezu došao do trećeg mesta na „A-spec“ motociklu starom dve godine. Najbliža Yamaha Kvartararu u generalnom poretku je ona Maverika Vinjalesa, koji je na šestom mestu s 41 poenom zaostatka.

 

Da li uspeh ide na konto vozača ili motocikla, uvek je škakljiva tema, ali Morbidelijev timski kolega iz Petronasa, Valentino Rosi, Kvartararu pripisuje fenomenalne performanse u većini dosadašnjih rundi.

 

„Mislim da je Kvartararo napravio razliku“, rekao je Rosi nakon nove pobede Francuza u Muđelu, jednoj od najbržih staza u šampionatu, bez obzira na to što je M1 na samom dnu po pitanju brzine na pravcu.

 

„Međutim, to nije prvi put ove sezone, jer se istakao i u drugoj trci u Kataru, a i u Portugalu je bio veoma jak. U Herezu, takođe je iskočio ali je imao problem s rukom, dok je u Le Manu situacija bila teška za Yamahe.

 

U Muđelu, Kvartararo je ponovo bio na maksimumu, nije pravio greške i bio je veoma jak u kvalifikacijama, što je sada veoma važno.

 

Mislim da je on vozač koji je u boljoj formi. Imao je neke probleme s rukom i ranije, ali je to rešio. Favorit je za osvajanje titule jer je najbrži momak na stazi.

 

Jedini koji je bio tokom ovog vikenda bio na njegovom nivou je bio Peko (Banjaja). Nažalost, napravio je grešku, ali da nije, mislim da bi to bila interesantna borba između njega i Kvartarara.“

 

Najbolje dve Yamahe po trkama u 2021. do sada:

Katar 1: Vinjales (prvi), Kvartararo (treći, +3,0 s)

Katar 2: Kvartararo (prvi), Vinjales (peti, +2,1 s)

Portimao: Kvartararo (prvi), Morbideli (četvrti, +5,1 s)*

Herez: Morbideli (treći, +2,5 s), Vinjales (sedmi, +5,7 s)**

Le Man Kvartararo (treći, +14,5 s), Vinjales (deseti, +40,6 s)

Muđelo: Kvartararo (prvi), Vinjales (osmi +17,2 s)

*Prva sledeća Yamaha s fabričkim specifikacijama – Vinjales na 11. mestu, +23,8 sekundi

**Kvartararo je izgubio lidersku poziciju zbog problema s rukom

 

Rosi je u Muđelu bio treći najbolji vozač Yamahe, dva mesta ista Vinjalesa, ostvarivši najbolji lični rezultat sezone – 10. mesto.

 

Što se Montmela tiče, Rosi se vraća na stazu na kojoj je prošlog septembra držao drugu poziciju iza pobednika, Kvartarara, kada je pao pokušavajući da uhvati mladog Francuza.

 

U smislu brzine, to je bio poslednji put da je Rosi bio konkurentan među vodećim vozačima, a do letnje pauze imamo još samo tri runde, kada je Italijan najavio da će na osnovu postignutih rezultata doneti odluku o nastavku trkačke karijere.

 

„Moj tempo tokom trke u Muđelu je bio pristojan“, rekao je Rosi, koji je na kraju prvog kruga bio 20. „Oporavio sam se i obavio neka preticanja. Na kraju sam završio u prvih 10, što nije ništa spektakularno, ali uzimajući u obzir našu trenutnu situaciju, to i nije tako loše.

 

Modifikovali smo neke stvari na motociklu. U Muđelu ima dosta neravnina, tako da smo pokušali da podesimo motocikl koji će biti uglađeniji i pružiti bolju povratnu informaciju. Takođe smo radili na elektronici, tako da se u trci nisam osećao loše. Kada sam imao čistu stazu ispred sebe, moj tempo nije bio daleko od onog koji su imali momci koji su se borili za peto i šesto mesto. Nadamo se da ćemo biti konkurentniji u Barseloni.“

 

Što se Rosijeve statistike na toj stazi tiče, ona uključuje četiri pol pozicije, 14 podijuma i sedam pobeda (MotoGP/500cc).

 

„Staza u Barseloni je jedna od mojih omiljenih i uvek sam uživao u vožnji na njoj. Sjajno mesto koje evocira neka lepa sećanja“, rekao je Italijan. „Nadamo se da ćemo nastaviti da napredujemo, tako da ćemo videti šta možemo da uradimo.“

 

Njegovom timskom kolegi, Morbideliju, trka u Muđelu je upropašćena kada morao da napravi „ekskurziju“ kroz šljunak da bi izbekao motocikl Marka Markesa. Italo-Brazilac ima lepa sećanja iz Barselone nakon što je prošle godine osvojio pol poziciju i četvrto mesto u trci.

 

„Barselona je još jedna istorijska staza i nadam se da će biti dobra za nas“, rekao je on. „Prošle godine smo bili brzi tamo. Osvojio sam pol poziciju, tako da imamo dobre smernice.

 

Očekujem da možemo biti na istom nivou kao prošle godine. Ne znam da li će to biti dovoljno da budemo u vrhu, jer se radi o prilično varljivoj stazi. Ipak, daćemo sve od sebe. Zaista jedva čekam da se trkam ovog vikenda.“

 

Morbideli je trenutno deveti u generalnom poretku s 33 poena, dok je Rosi 19.  s 15 poena.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery