AktuelnoVesti

Uz pomoć limene kutijice možete sprečiti krađu automobila (VIDEO)

15KPregleda

Broj krađa automobila je u porastu a lopovima su na „nišanu“ mahom skupi četvorotočkaši.

 

Bez obzira o kojoj marki da se radi, nova vozila dele zajedničke sisteme vezane za ulazak u kabinu i startovanje „bez ključa“. Neki lopovi uspevaju da otuđe vozilo za manje od 30 sekundi, tako da ni praćenje ljubimca pogledom kroz prozor u „Ilija Čvorović“ stilu ne predstavlja rešenje.

 

Po Britanskom nacionalnom savetu šefova policije, između maja i juna je zabeležen porast krađa vozila za 3,1 odsto. Po istoj instituciji, veći deo se odnosi na krađe „bez ključa“. Akcije tog tipa izvode organizovane grupe, koje veoma dobro znaju kako se otključava i startuje automobil bez ključa.

 

Kako funkcioniše krađa automobila „bez ključa“?

 

Kada ekipa identifikuje vozilo, dva člana dolaze do pozicije gde se nalazi ciljani automobil. Zatim, ovaj tandem koristi ručne uređaje za otključavanje, odnosno startovanje motora. Sve se ovo odrađuje u tišini, sem startovanja motora, naravno, što znači da će većina vlasnika tek sutradan primetiti da im nema vozila.

 

Zaštitni sistemi automobila se premošćavaju uz pomoć spomenutih ručnih uređaja, a reč je o paru primopredajnika koji međusobno komuniciraju. Cilj lopova je da pronađu signal ključa u kući, koji obično ostavljamo u predsoblju, a zatim ga prenesu do automobila.

 

Ova dva primopredajnika rade tako da kompjuter vozila „pomisli“ da je ključ napolju, a zatim da je već postavljen negde unutar kabinskog prostora. Nakon toga ključ nije potreban dok ne dođe do potrebe za sledećim startovanjem motora. Ovo drugo potencijalno može da predstavlja problem, ali su lopovi poslovično dobro organizovani, što znači da će vozilo biti dobro „ušuškano“ u nekoj garaži, čekajući da bude rastavljeno, što potpuno eliminiše potrebu za ključem.

 

Kako sprečiti krađu automobila „bez ključa“?

 

Britanska policijska institucija predlaže korišćenje limene kutije za sprečavanje krađe ovim metodom. Solucija uključuje postavljanje ključa unutar metalnog kontejnera kada god se ne koristi. Ideja je zasnovana na tome da efekat Faradejevog kaveza sprečava bilo kakvu komunikaciju sa spoljnim svetom.

 

Alternativni metod uključuje korišćenje „anti-RFID“ vrećice sa rajferšlusom, koja takođe sprečava komunikaciju ključa s eventualnim primopredajnikom. Ima dodatnu prednost jer se lako nosi. Posao radi i aluminijumska folija, ali ona mora biti kvalitetna a umotavanje odrađeno temeljno.

 

Na kraju krajeva, možete deaktivirati funkciju ulaska u vozilo „bez ključa“. Ovo će svakako doprineti boljoj zaštiti, ali će se izgubiti na praktičnosti i komforu, zbog kojih je ova tehnologija prvobitno i uvedena u upotrebu.

 

Bez obzira za šta se odlučite, proverite efikasnost dotičnog metoda, i to tako što ćete staviti ključ unutar „izolatora“, a zatim pokušati da otvorite vrata. Ukoliko se ona i dalje otvaraju, posao nije odrađen kako treba.

 

Kako da znate da li je vaš automobil ranjiv na krađu ove vrste?

 

Možete i sami sprovesti test u cilju određivanja da li je signal iz ključa dovoljno snažan da dopre do vozila. Pokušajte da otključate automobil iz daljine, a zatim povećavajte distancu između sebe i vozila sve do momenta kada signal više ne doseže do do vozila. Ukoliko automobil aktivira sva četiri pokazivača pravca kada se otključava ili zaključava, ovaj test je lako odraditi. U suprotnom, zatražite od prijatelja da stoji pored vozila i pokuša da otvori vrata dok ga vi otključavate iz daljine.

 

Kada konačno pronađete domet ključa, pokušajte da otključate vozilo iz kuće ili stana. Čak i ukoliko brava ne reaguje, niste u potpunosti bezbedni, jer lopovi koriste primopredajnike koji povećavaju domet signala i šalju ga ka ciljanom vozilu.

 

U video klipu pogledajte na koji način se krade vozilo opisanim metodom.

 

 

Vrele Gume

2 Komentara

  1. Ne trošite novac na to. Obična alu folija zavrsava posao. Samo uvijete kljuc- karticu u nju i nema nikakvog signala. Pozdrav. P.s. Ne zaboravite da pre prilaska kolima razvijete foliju jer nece reagovati kljuc-kartica.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery