Vesti

Uskoro će na aerodromima roboti parkirati automobile!?

Robotizovana budućnost

Roboti na aerodromima
1.26KPregleda

Uslugu parkiranja automobila na londonskom aerodromu Getvik će uskoro obavljati roboti.

Roboti na aerodromima

Kako uštedeti na prostoru koji zauzima jedan takav parking? Pa, kompanija Stanley Robotics osmislila je robotizovani sistem parkiranja vozila. Taj sistem je već testiran na francuskim aerodromima – Šarl de Gol u Parizu i Aerodormu u Lionu. Uskoro će biti pušten u probni rad i na Aerodromu Getvik u Londonu.

Kako piše CNN Business, pripremni radovi na Getviku planirani su za period od aprila do avgusta.  Na taj način bi se otklonile sve prepreke koji bi mogle da ometaju robote u njihovom poslu ili da „zbune“ robotske senzore.

Roboti koji će obavljati usluge parkiranja na aerodromima će imati prostor na kojem će moći da prevozi automobile do parking mesta. Platforma sa robota ide ispod vozila, podiže se i podiže vozilo. Nakon toga robot prevozi vozilo do slobodnog parking mesta.

Uprava aerodrome očekuje da će na taj način uspeti da dobije više parking mesta. Zapravo, navodi se da će umesto trenutnih 170 vozila, zahvaljujući robotima, na parkingu moći da stane do 270 vozila.

Sistem funkcioniše tako što putnik koji poleće sa aerodroma doveze svoj automobil u jednu od specijalnih kabina (veličine kućne garaže) i očita kod sa svoje avionske karte na za to predviđenom mestu.

Očitavanjem avio-karte, kompjuter dobija inofrmaciju o datumu i vremenu odlaznog i dolaznog leta putnika, kako bi robot na vreme pripremio automobil za ponovno preuzimanje kada se vlasnik vrati sa puta.

Kako je najavljeno, probni period počeće na jesen i trajaće tri meseca.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery