AktuelnoVesti

Trka izdržljivosti na Tomos Automatik mopedima

4.65KPregleda

The 24h Zoljice

 

 

Kada neko pomene trkanje u trajanju od 24h, prvo što vam padne na pamet svakako je čuvena trka „24h Le Mana“ koja se vozi u auto i moto konkurenciji. A da li znate da se trka sličnog karaktera sprema u Srbiji?

 

Grupa entuzijasta okupila se 2017. godine oko organizacije pod nazivom MEC – Moped Endurance Cup i organizovala trke izdržljivosti na mopedima od 50 ccm, popularnim Tomos Automaticima u trajanju od 4h. Više od 300 takmičara prošlo je kroz ovo takmičenje tokom četiri sezone.

 

 

 

Nakon više od 20 trka u kojima su se nadmetali, interesovanja za ove trke je opadalo i 2020. godine trke su i zvanično ugašene, ali ne zadugo jer se ubrzo javila nova ideja – Trka u trajanju od 24h.
Više od 100 takmičara iz Srbije, ali i zemalja regiona, sprema se da se 14. oktobra uputi u vojvođanski gradić Kulu, gde će se na istoimenom kartodromu održati prva trka u trajanju od 24h ikada vožena na Balakanu.

 

 

 

Predstavnici 15 timova će u subotu, tačno u 11:00 pretrčati stazu u „Le Man“ stilu, zakurblati svoje slabašne, ali izrazito „nabudžene“ agregate od 49 ccm i krenuti da se upišu u istoriju kao prvi takmičari koji su na ovim prostorima vozili trku u trajanju od 24h.

Pre nego što u nedelju 15. oktobra u 11:00 ugledaju kariranu zastavu, takmičare očekuje nezaboravna avantura, jer će svaki od timova izvesti više od 1.700 krugova, ukupne dužine oko 1.100 kilometara. Uz to, potrošiće više od 50 litara benzina, tri do četiri seta guma i susrešće se sa neverovatnim kvarovima koje će morati da reše na licu mesta, ukoliko žele da završe trku.

 

 

 

Ulaz za publiku slobodan je tokom svih 24h trajanja trke i pozivamo što više entuzijasta da nam se pridruže i uživaju u drami koja će se dešavati na stazi tokom ove trke.

 

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery