AktuelnoEco GreenVesti

Toyota Mirai postavila novi svetski rekord – 1360 kilometara bez dopunjavanja rezervoara

16.9KPregleda

Kada neki proizvođač objavi da je postavio novi svetski rekord, obično se to odnosi na maksimalnu brzinu ili vreme ostvareno na nekoj trkačkoj stazi.

 

Naravno, postoje brojne druge stvari kojima može da se teži, ne samo brzinski rekordi, stvari koje su mnogo praktičnije, kao što je recimo niska potrošnja.

 

Tokom godina, mnogi proizvođači automobila su se trudili da prevale što veću distancu uz pomoć jednog rezervoara. U ogromnoj većini slučajeva se radilo o vozilima pogonjenim motorima s unutrašnjim sagorevanjem. Međutim, u ovom slučaju je reč o automobilu koji se kreće uz pomoć električne energije koju proizvode vodonične gorivne ćelije, a Toyota ne bi bila to što jeste kada ne bi postavila stvari na svoje mesto u ovom domenu.

 

Toyota se, kao što je poznato, zalaže za vodoničnu inicijativu i to ne krije. Sasvim logično, automobil odabran za ovo ostvarenje je druga generacija Miraija, za čijim volanom se našao Vejn Gerdis s Bobom Vingerom kao kopilotom.

 

Ako nekome ova imena zvuče poznato, radi se o tandemu poznatom po postavljanju rekorda na planu niske potrošnje goriva u SAD. Poslednji put kada su se udružili u okviru jednog poduhvata, postavili su Ginisov rekord za najnižu potrošnju u kategoriji nehibridnih automobila.

 

Gerdis i Viner su među ljudima u Americi koji prelaze najveću kilometražu. Međutim, oni ovaj pokušaj nisu izveli tek tako se vozeći na regionalnim i auto-putevima u ranim jutarnjim satima kada nema saobraćaja. Ovaj tandem je vozio i tokom jutarnjeg i poslepodnevnog špica oko San Dijega, vozili su dobar deo puta duž pacifičke obale.

 

Nakon dva dana pažljive i proračunate vožnje, Gerdis i Vinger su uspeli u Miraiju da pređu 1.360 kilometara. Ovo je potvrdila i Ginisova knjiga rekorda. Ukupna potrošnja je iznosila 5,65 kilograma vodonika, što je dvostruko manje od EPA-ine nominalne vrednosti za XLE verziju.

 

Vrele Gume

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery