AktuelnoOnline plusPR

Top 5 najčešćih prevara koje treba da izbegnete kada kupujete polovni automobil

prevare kod prodaje polovnjaka javljaju
28.7KPregleda

Prevare kod prodaje polovnjaka – top 5 najčešćih sudeći po carVertical-u

 

Kao jedan od glavnih problema na tržištu polovnih automobila javlja se nemogućnost kupca da prepozna koje se sve prevare kod prodaje polovnjaka javljaju. Neki polovni automobili izgledaju vrlo primamljivo na prvi pogled, dok sa druge strane kriju kvarove i prevare koje daju poptuno pogrešnu sliku o vozilu. U krajnjoj instanci ovo rezultira opterećenjem sa iznenadnim kvarovima i nepodnošljivim troškovima za vlasnike polovnih vozila.

 

Metodologija

Izvor Informacija: Ovo je istraživanje najčešćih prevara kod polovnjaka, sprovedeno od strane platforme carVertical. Platforma za istraživanje istorije automobila od carVertical-a prikuplja bogatstvo informacija o individualnim automobilima, računajući izveštaje iz nacionalnih i privatnih registra, raznih baza podataka, izveštaje od osiguravajučih kompanija, kao i izveštaje iz baza podataka mnogih država o krađi automobila. Ovo su svi izvori koji su korišćeni u izradi ove studije.

 

Period sprovođenja studije: carVertical je analizirao izveštaje o istoriji automobila od aprila 2020. do aprila 2021.

 

Uzorak podatka: Analizirano je preko milion izveštaja o istoriji automobila.

 

Države: Ova studija je sprovedena koristeći podatke iz Hrvatske, Češke, Bugarske, Mađarske, Estonije, Finske, Francuske, Belgije, Belorusije, Nemačke, Italije, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Rusije, Ukrajine, Srbije, Slovačke, Slovenije, i Švedske.

 

Prema podacime studije carVertical-a, ovo su najčešće prevare koje biste trebali da izbegnete kod kupovine polovnih automobila.

 

prevare kod prodaje polovnjaka javljaju

 

1. Oštećenje automobila

Kako se gradovi pune ljudima i postaju sve tesniji, tako su i vozači više skloni da upadnu u saobraćajne nesreće. CarVertical istraživanje pokazuje da je gotovo jedna trećina (31%) od svih proverenih automobila na platformi pretrpela neki vid štete.

 

U vezi sa tim, kada birate automobil, pogodno je da obratite pažnju da li su sve stvari „na svom mestu“, pogotovo na prednjem delu vozila. Ukoliko postoje  široke „praznine“  na školjci automobila, to bi moglo da pokaže štetu koja je prikrivena jeftinim prepravkama. Postoje prevaranti koji ovu štetu pokušavaju da sakriju, tako da je veoma bitno da proverite automobila izbliza.

 

2. Vraćena kilometraža

U istraživanju carVertical-a, svako šesto vozilo (16.7%) ima vraćenu kilometražu. Prevara vraćene kilometraže je veoma zastupljena kod prevaranata koji uvoze automobile i pokušavaju da ih prodaju sa lažnim brojem pređenih kilometara. Kod dizel automobila su veće šanse da postoji vraćena kilometraža.

 

Korekcija brojila za kilometražu je jedna od jeftinijih operacija na crnom tržištu, ali zato može da poveća vrednost automobila i do 25%, pogotovo za malo popularnije modele.

 

Automobili koji su imali vraćenu kilometražu se veoma lako identifikuju. Uglavnom, potrošenost drugih delova automobila govori o ovoj prevari. Ukoliko su sedišta, volan, ili menjač vidno ’’potrošeni’’ a kilometraža mala, onda je jasno o čemu se radi. U tom slučaju savetujemo da kupci ipak pogledaju neki drugi automobil.

 

 

3.     Krađa automobila

Najgora moguća prevara koja može da vam se desi je upravo ova – kupovina kradenog vozila. U većini slučajeva se vozila oduzimaju od novih vlasnika, a procedura vraćanja novca uloženog u kupovinu kradenog automobila je kompilkovana. U proteklih 12 meseci, carVertical je identifikovao nekoliko hiljada kradenih automobila, što je naravno uštedelo dosta vremena i novca svim posetiocima ove platforme.

 

4.     Auto je korišćen kao Taxi ili Rent-a-car vozilo

Veliki broj vozača nije ni svestan da se njigov auto nekad koristio u svrhe taksi vozila ili rent-a-car vozila. Taksi vozila u većini slučajeva imaju mnogo pređenih kilometara i takođe svoje putnike voze na urbanim putevima. To nam dalje govoro da se taksi i rent-a-car vozila brže ’’istroše’’ a i da se znatno manje vodi računa o ovom tipu vozila.

 

Korsiteći carVertical, oko dve hiljade automobila je identifikovano kao bivše taksi ili rent-a-car vozilo u protekloj godini. U nekim slučajevima je moguće otkriti ova vozila, najčešće preko boje i limarije, ali malo bolji prevaranti će čak i ofarbati ceo automobil ponovo, kako bi zamaskirali prevaru. Baš zato se izveštaj o istoriji automobila pokazao kao najbolji način da se izbegne ovaj tip automobila.

 

5. Cena automobila je premala

Pored svih ovih prevara, kupci polovnih automobila bi trebalo da izbegavaju i previše jeftina vozila, iako nije lako odoleti ovom iskušenju. Ukoliko se ponuda čini predobrom, onda je najbolje da kupac dodatno istraži i uporedi taj automobil sa sličnim automobilom na tržištu. Ponekad su ti automobili uveženi, imaju vraćenu kilometražu, ili čak poseduju neku veću skrivenu manu, iako se čine kao veoma dobar izbor.

 

Na kraju krajeva, možda je i najbolje da se odmah odustane od ovakve ponude i da se potraži drugi automobil. Niska cena ne znači uvek da se radi o prevari. Ponekad ljudi prosto imaju potrebu da prodaju automobil hitno iz nekog samo njima poznatog razloga. Ali svakako je poželjno proveriti istoriju automobila čim vidite izuzetno nisku cenu. U većini slučajeva možete se zaista uveriti zašto je cena takva. I neće vam se svideti razlog.

 

Zaključak

Kupovina pouzdanog polovnog automobila veoma  je težak zadatak. U to ime, koristeći online izveštaj o istoriji automobila, kupci mogu da otkriju pravo lice automobila i da izbegnu sve prevare, te sačuvaju sebe dodatnih troškova.

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery