AktuelnoOnline plusPR

Prevare oko kilometraže mogu da smanje vrednost automobila za 25%

Neverovatni podaci

štelovanje kilometraže
5.17KPregleda

Štelovanje kilometraže? CarVertical otkriva nove zapanjujuće podatke

 

Opšte je poznato da vozači razvijenih  zemalja preferiraju da zamene svoje automobile na svake 3 do 5 godine. To znači da oni prodaju stare i kupuju novije automobile 2 do 3 puta u periodu od jedne decenije. I u ovoj statistici se javlja problem zvani štelovanje kilometraže koji je veoma izražen širom sveta, tako da se ljudi u startu suočavaju sa velikim gubicima kada kupuju (polovne) automobile.

 

Prevara u  vidu vraćanja kilometraže su, složićemo se, jedan od najvećeg problema na tržištu polovnih automobila u celom svetu. Takođe, u očima zakona je veoma teško prepoznati krivca koji jeodgovoran za samo štelovanje kilometraže. Upravo zahvaljujući globalnoj zastupljenosti ovog trenda, mnogi prodavci dižu vrednost svojim automobilima radeći svima očiglednu stvaru – lažiranje originalne kilometraže.

 

Najveća platforma za proveru istorije automobija, carVertical, uradila je detaljno istraživanje kako bi se saznalo koji automobili imaju najčešće vraćenu kilometražu. Preko 570.000 izveštaja automobila su analizirani kako bi se postigli precizni rezultati. Takođe, istraživanje pokazuje koliko su novca kupci izgubili prilikom kupovine automobila koji ima vraćenu kilometražu.

 

Dominacija dizelaša

Prema izveštajima rađenim u 2020. godini, najveći broj slučajeva vraćanje i štelovanje kilometraže je prepoznat kod automobila koji imaju dizel motore. Gotovo da je kod tri četvrtine (74.4 posto) svih izveštaja prepoznat ovaj „fenomen“. Kao što znamo, dizelaši su pouzdan izbor kod vozača koji prelaze velike distance svakog dana, a i kupci u Srbiji ih posebno vole (još uvek). To je zapravo glavni razlog što dosta polovnih dizel automobila ima lažirane brojke kada je u pitanju kilometraža.

 

štelovanje kilometraže

 

Sa druge strane, benzincima se znatno ređe vraća kilometraža. Oko četvrtine svih proverenih benzinskih automobila ima vraćene kilometre. Ali, ovo se vrlo lako može promeniti u bodućnosti zato s obzirom da odnos prodatih dizelaša i benzinaca gotovo izjednačio  u proteklih par godina. Tendencija svakako ide ka izbacivanju dizel agregata iz masovne upotrebe, Sa samo 0.6 posto sluičajeva, automobili na elektrčni pogon, kao i hibridi, veoma se retko nalaze u statistici ove prevare, što je sasvim logično.

 

Savršen zločin, velika dobit (ili gubitak)

Prodajna cena automobila javlja se kao jedan od glavnih razloga zbog čega je ova prevara popularna u krugovima većine preprodavaca. Merač kilometraže se može naštelovati veoma lako,  i to za samo par stotina evra. Čak i noviji modeli, koji imaju jake softvere i sigurnosne sisteme, potpadaju pod ovaj negativan trend. Napokon, najveću štetu trpe društvo i  pogotovo sam prevareni pojedinac.

 

Prema carVertical istraživanjima, u zavisnosti od godišta, stanja i korišćenosti automobila, vraćena kilometraža može da poveća vrednost automobila čak za 25%. Podaci pokazuju da se  cena vozila koji se uvezu iz USA, obično uveća za oko neverovatnih 6.000 evra. I sve je to omogućeno prostim vraćanjem kilometreaže. I zato, bez prave slike o istoriji automobila, kupac može preplatiti vozilo i za par hiljada evra!

 

štelovanje kilometraže

 

Stariji automobili imaju veće razlike u kilometraži

Prema podacima istraživanja, najčešći automobili kojima je vraćena kilometraža su oni napravljeni između 1991 i 1995. godine. Vozila u ovoj starosnoj grupi imaju prosek vraćene kilometraže od neverovatnih 80.000 kilometara. Tu zapravo i nema puno iznenađenja jer su stariji modeli jednostavniji za štelovanje kilometraže sa tehničke strane.

 

Pored toga, vozila naprvljena između 2016. i 2020 godine imaju u proseku već oko 36.000 vraćenih kilometara, što je zaista previše za automobil star svega par godina. U tom pogledu, šteta u finansijskom smislu može biti i do nekoliko puta veća nego kod starijih automobila. Takođe, istraživanja pokazuju da u nekim slučajevima prevara oko kilometraže može da dostigne i cifru između 200.000 i 400.000 kilometara!

 

Zaključak

Mnogi kupci polovnjaka nisu svesni istorije automobila koji bi želeli da kupe. Na sve to,i sami prodavci uopšte ne znaju kroz šta su sve automobili koje prodaju prošli. Izveštaj istorije automobila pruža određene činjenice koje mogu biti od pomoći kako biste izbegli kupovinu lošeg automobila. Takođe, ovaj izveštaj pomaže i oko pregovaranja pi pitanju cene. 25 % vrednosti automobila se čini kao dobar razlog da se proveri istorija automobila pre kupovine.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery