Vesti

Tesla Model Y je premijerno predstavljen!

Bezbedan, brz i može da pređe i do 482 kilometara sa jednim punjenjem!

Tesla Model Y
2.66KPregleda

Tesla Model Y je sinoć i zvanično predstavljen u Los Anđelesu. Ovaj novi SUV će se tako u gami američkog proizvođača električnih automobila pridružiti modelima Model 3, Model S i Model X. Gama kompanije će postati još bogatija jer se uskoro očekuju premijere druge generacije modela Tesla Roadster i novi Tesla Semi.

Tesla Model Y

Tesla će Model Y prodavati u četiri konfiguracije. Uvodni, „Standard Range“ model se očekuje na proleće 2021. godine. On će biti najjeftinija varijanta i prodavaće se po ceni od 39.000 dolara. Međutim, pre nego što on stigne na tržište, kupci će imati priliku da biraju između tri modela čija će prodaja početi na jesen 2020. godine.

Najjeftniji od te tri varijante će biti Tesla Model Y „Long Range“. Kako mu samo ime navodi, ovaj model će biti orijentisan na domet (range), i sa jednim punjenjem će moći da pređe i do 482 kilometara. Ovaj model će takođe iz mesta do 96 km/h ubrzavati za 5,5 sekundi i moći će da postigne maksimalnu brzinu od 209 km/h. Početna cena po kojoj će se prodavati će biti 47.000 dolara.

Jedan korak napred u odnosu na „Long Range“ će biti Tesla Model Y Dual Motor AWD. Ova varijanta će imati za 32 kilometara manji domet na uštrb boljih performansi. POstizaže maksimalnu brzinu od 217 km/h i od 0 do 96 km/h će ubrzavati za 4,8 sekundi. Početna cena će biti 51.000 dolara.

Poslednji, ali ne i najmanje važan je Tesla Model Y Performance. Ovaj model će imati dva jako snažna elektromotora i domet (range) od 450 kilometara sa jednim punjenjem. POstizaće maksimalnu brzinu od 241 km/h i od 0 do 96 km/h će ubrzavati za samo 3,5 sekunde. Početna cena će mu biti oko 60.000 dolara.

Tesla Model Y

Dizajn

Što se dizajna tiče, dobili smo uglavnom ono što smo i očekivali. Naime, prednji deo Model Y je gotovo identičan prednjem delu Model 3. Međutim, s obzirom da je Model Y zapravo SUV tu su veliki farovi i relativno kratki prepusti ispred prednjih i iza zadnjih točkova.

Posmatrano od pozadi, Model Y pomalo podseća na veći Model Y, ali svetlosne jedinice više liče na one sa Modela 3.

Tesla Model Y

Enterijer

Kada je reč o kabini, novi, potpuno električnu SUV ima mesta za sedam osoba i isti minimalistički dizajn kao i kabina Modela 3. Sedam sedišta će biti dostupno kao opcija. Među ključnim karakteristikama izdvaja se panorama krov i ekran dijagonale 15 inča.

Ilon Mask ima velike ambicije kada je u pitanju Model Y, i tvrdi da će se ovaj model prodavati u većim brojevima od Modela 3 i Modela S zajedno.

Tesla Model Y

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery