AktuelnoVesti

Subaru „Super AWD“ hot heč navodno u razvoju

1.53KPregleda

Subaru je postao svetska senzacija zahvaljujući brojnim uspesima u Svetskom reli šampionatu

 

Japanci su ostvarili 47 pobeda i po tri titule u konkurenciji konstruktora i vozača, a prvo ime koje povezujemo sa State Express 555 finišem je legendarni Kolin Mekre. Ipak, japanski proizvođač je napustio WRC 2008. zbog tadašnje ekonomske krize.

 

Subaru trenutno nema odgovarajućeg kandidata za WRC, ali bi sve moglo da se promeni u jesen 2022. za modelnu 2023. godinu. Po Best Car Webu, japanska marka razvija „hot heč“ kodnog imena „Super AWD“.

 

Toyota će verovatno pomoći fabrici iz Ebisua povodom navodnog projekta, ali dotična publikacija ne ide dublje u detalje vezane za kolaboraciju. Slične veličine kao Impreza hečbek s petoro vrata, budući „rasturač krivina“ će ispod haube naravno posedovati četvorocilindarski turbobokser, uz neizbežni pogon na sve točkove, ali sličan onom iz GR Yarisa.

 

Best Car Web je u centar pažnje stavio 2,4-litarski bokser motor iz Ascenta, koji bi trebalo da bude kandidat broj jedan za „relistu“, a teško je i zamisliti neki drugi, zar ne? FA24 isporučuje do 260 ks i 376 Nm, što je veoma blizu brojki WRX sedana.

 

Pozicioniran ispod WRX „blizanaca“, hečbek koji tek treba da dobije naziv će takođe biti manje potentan u odnosu na novu generaciju WRX-a, ukoliko izveštaj Best Car Weba uzmemo kao validan. Ipak, nameće se pitanje, zašto bi Subaru trošio novac na potpuno novi model s namerom da se vrati reli trkama, bez da ga bar na neki način ne učini perjanicom?

 

Još jedno pitanje koje je neizbežno je koji je Toyotin interes u čitavom projektu? Na koji način će bilo koji od dva japanska proizvođača profitirati na ovakvom partnerstvu? Toyota već razvija GT Corollu, a budući model će počivati na TNGA-C arhitekturi, pre nego na Subaruovoj Global Platformi odlazeće Impreze.

 

Na kraju, ali ne manje važno, tehnička regulativa WRC-a za 2022. će se promeniti uvođenjem hibridnih pogonskih sklopova. Best Car Web ne spominje ama baš ništa vezano za hibridizaciju, tako da su nade oko novog modela prilično mršave.

 

Vrele Gume

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery