AktuelnoVesti

Šta znači „Kushaq“ u nazivu novog Škodinog SUV-a? (VIDEO)

10.7KPregleda

Prošle nedelje, Škoda je najavila novi SUV pod imenom Kushaq. Češka marka u gami ima više „egzotičnih“ naziva svojih SUV modela, pa hajde da vidimo o čemu se sada radi.

 

Na sanskrtu, „kušak“ znači „kralj“, a sama fonetika ovoj pojma je u skladu s ostalim SUV/krosoverima češkog proizvođača (početno slovo „k“, završno „q“) – Kodiaq, Karoq i Kamiq.

 

U reklami u kojoj je novi naziv najavljen, Škoda jasno nastoji da se pozicionira kao brend za Indiju, tako da se tu pojavljuju stvari kao što su čitanje iz dlana, lotos, papirni zmajevi, astrologija itd.

 

U klipu se pojavljuju građani iz različitih pokrajina i to je pravi mozaik diverziteta, od turbana Sika, do karakterističnih muslimanskih kapa, od budističkih monaha do porodice obučene u tradicionalnu indijsku odeću, od bengalskog sarija do severoistočnog lika… sve je tu. Učimo kako da izgovorimo „kušak“, pa čak se i pravi veza s indijskim tlom u jednom momentu.

 

Naravno, ovo nije ni prvi ni poslednji put da se mitologija i istorija koriste u svrhu automobilskog marketinga. Naravno, „kušak“ ili „kralj“ nije nešto što predstavlja mit, za razliku od „Marutija“, što znači „Hanuman“, ali je dovoljno „mistično“ za ljude sa zapada.

 

Kušak je takođe selo u Harjani, srednjovekovna lovačka koliba koju je izgradio Firoz Šah Tuglak u Delhiju, u 14. veku, kao i turska reč za pojas.

 

Popularne automobilske marke su često posezale za nazivima iz grčke mitologije – Electra (Buick), Eos (Volkswagen), Phaeton (Volkswgen), Odyssey (Honda) i Apollo, između ostalih.

 

 

Vrele Gume

1 Komentar

  1. Kušak kod nas zovu poprijeku gredicu koja se koristi kod oplate za betonsku ploču ili stubove…

    Jedva čekam kad će napraviti kamperi pa da g nazovu Konaq…

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery