Vesti

Škoda Kamiq – Premijera!

Premijera pre premijere

Škoda Kamiq
7.89KPregleda

Nije bila tajna da Škoda radi na novom potkompaktnom SUV-u koji će biti direktan konkurent modelima kao što su Nissan Juke, Renault Captur i Hyindai Kona. Do sada smo već nekoliko puta videli tizer fotografije i saznali smo da će se zvati Kamiq.

Škoda Kamiq

Juče je Škoda Kamiq i premijerno predstavljen, i to pre zvanične „javne“ premijere koja je zakazana za Sajam automobila u Ženevi. Ime Kamiq potiče iz jezika Inuita, naroda koji naseljava severnu Kanadu i Grenland. Opisuje nešto što se savršeno uklapa, kao druga koža, i odgovara svakoj situaciji.

Dimenzije i dizajn

Model Kamiq je u gami češkog proizvođača pozicioniran ispod modela Karoq. Dugačak je 4.241 mm, širok 1.793 mm i visok 1.531 mm. Međuosovinsko rastojanje je 2.651 mm, a zapremina prljažnika iznosi 400 litara sa zadnjim sedištima na svom mestu. Obaranjem zadnjih sedišta se zapremina prtljažnika povećava na 1.395 litara. Međutim, to nije sve. Može se oboriti i sedište suvozača te se na taj način dobija mogućnost da se u kabini prevezu objekti dugački i do 2.448 mm.

Na spoljašnjem dizajnu modela Kamiq se ističu LED farovi sa integrisanim pokazivačima pravca i široka maska (grill).. Na zadnjem delu se ističu svetlosne jedinice u obliku slova „C“. Kao opcija su dostupne felne dimenzije 16,17 ili 18 cola.

Enterijer

Unutar kabine modela Kamiq se ističe ekran infotejnment sistema koji je dostupan sa dijagonalama od 6,5, 8, ili 9,2 inča. Predstavnici kompanije navode da je ekran dijagonale 9,2 inča orijentisan ka vozaču, te da je najveći u segmentu. Škoda za ovaj model kao opciju nudi i „Virutal Cockpit“ digitalnu instrument tablu dijagonale 10,25 inča. Tu je i ambijentalno osvetljenje dostupno u tri boje: bela, crvena i bakar.

Kupci automobila će moći sami da odluče koje boje žele da budu šavovi na presvlakama sedišta. Kao opcija je dostupan i volan sa grejačima.

Mehanizacija

Uprkos „grubom“ dizajnu i zaštiti podvozja koja je dostupna kao opcija, Škoda Kamiq je dostupan samo sa pogonom na prednje točkove. Ispod njegove haube krije se jednolitarski benzinac koji razvija 113 konjskih snaga (85 kW) i 200 Nm obrtnog momenta, koji je povezan sa šestostepenim manuelnim menjačem (sedmostepeni DSG dostupan kao opcija). Model Kamiq je dostupan i sa 1,5-litarskim TSI agregatom koji razvija 148 konjskih snaga (110 kW) i 250 Nm obrtnog momenta. Ovaj agregat ima iste opcije transmisije kao i jednolitarski.

Dobra vest i za ljubitelje dizel motora. Kamiq će se prodavati i sa 1,6-litarskim TDI agregatom koji razvija 113 konjskih snaga (85 kW) i 250 Nm obrtnog momenta.  

Škoda Kamiq

Model Kamiq je opremljen i brojnim sistemima za asistenciju vozaču i bezbednost. Ovaj model će premijerno biti predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi sledeće nedelje.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery